2023. március 23. csütörtök
Emőke

Liftben lelte halálát két ember az áradás miatt Tel Avivban

2020. január 8., 08:00
Liftben lelte halálát két ember az áradás miatt Tel Avivban

Nem volt éppen jó az évkezdés Tel Avivban. A városban ugyanis egy erőteljes esőzés komoly áradást okozott, amiben 4 ember veszítette életét. Ketten az autójukban lelték a halálukat, miután a víz elsodorta azokat, egy férfi és egy nő pedig egy alagsori liftben rekedt, melynek ajtaja az áramszünet miatt bezárult, és elöntötte a víz. 

kép: כבאות והצלה לישראל Twitter

A gondot az okozta, hogy 2 óra leforgása alatt 74 mm eső esett. Ez elsőre nem is tűnik soknak, csakhogy a város egyáltalán nem ekkora mennyiségre van berendezkedve, hiszen ez a teljes éves csapadékmennyiség 20%-át jelenti. 

kép: כבאות והצלה לישראל Twitter

kép: i24news.tv

Szakértők elmondták, hogy a jelentős áradás oka, hogy a város terjeszkedik, és az épített környezet vízelnyelő képessége értelem szerűen messze elmarad az erdőségekétől, melyeket kivágtak az őj házak építése érdekében. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy Izraelben nincsenek különösebb városépítési szabályok, ennek megfelelően Tel Aviv vízelvezető rendszere is elavult, ráadásul sokkal kisebb városhoz tervezték. 

kép: watchers.news

A víz jelentős anyagi károkat is okozott, illetve rávilágított arra, hogy a vízelvezető rendszer felújítását a klímakatasztrófa korában nem lehet tovább halogatni, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy a nagy mennyiségű csapadék egyre gyakoribbá válik ezen a területen is. 

kép: timesofisrael.com

lead kép: watchers.news

Ezek is érdekelhetnek