2022. november 29. kedd
Taksony

Laura végül elcsendesedett, pusztulást és halált hagyott maga után

2020. szeptember 1., 08:00
Laura végül elcsendesedett, pusztulást és halált hagyott maga után

Louisiana és Texas is megtapasztalhatta, hogy milyen is egy kezdetben alábecsült, de végül 4-es kategóriáig izmosodó hurrikán ereje. Laura nem csak Haitit, Puerto Ricot és a Dominikai Köztársaságot tarolta le, hanem az Egyesült Államok egy részét is. 

kép: Bailey/Facebook

A heves esőzésekkel érkező hurrikán már a Dominikai Köztársaságban is megmutatta erejét, amikor néhány óra leforgása alatt 300 mm csapadékot zúdított a szárazföldre. Az eső azonban komoly gondokat okozott az USA számára is. 

kép: Courtesy of Frankie Randazzo

 

 

A vihar rongált és dühöngött, aminek következtében több millió ember számára az áramszolgáltatás elérhetetlenné vált. De ez a kisebbik baj, a nagyobb, hogy ugyanez igaz a vízszolgáltatásra is. Laura nem kímélte sem a fákat, sem a villanyoszlopokat, sőt, Louisianaban és Texasban tett látogatása nyomán elővigyázatosságból az olajkitermelés 58%-át és a földgáz kitermelés 45%-át is leállították. 

kép: bbc.com

Laura több tornádót is szült, köztük akadtak EF2-es erősségűek is, melyek csak tovább rontottak a helyzeten. Persze egyetlen vihar sem tarthat örökké, végül Laura is lecsendesedett. Maga mögött hagyott több millió dollárnyi kárt, a gazdasági hatásokat nem is említve, és sajnos összesen 54 halálos áldozatot:  31-et Haitin, 4-et Dominikában és 18-at az USA területén. 

kép: reuters

lead kép: David J. Phillip-AP

Ezek is érdekelhetnek