2023. június 3. szombat
Klotild

Komoly esőzéseket várnak Ausztráliában a La Nina nyomán

2021. november 26., 14:00
Komoly esőzéseket várnak Ausztráliában a La Nina nyomán

Ausztráliában viszonylag ritkának mondhatóak a “csendes” nyarak. Jellemzően a két véglet között táncol a legkisebb kontinens, azaz vagy hatalmas tűzvészekkel kell szembenézniük, vagy pedig kiterjedt áradásokkal a hatalmas mennyiségű csapadék miatt. 

kép: cnn

Mindkét lehetőség az időjárás függvénye, és bizony egy elég bonyolult rendszer leképezéséi, amit számolni, előre jelezni nem egyszerű feladat. A szakemberek most úgy számolnak, hogy a La Nina jelenség a Csendes-óceán trópusi részén fejlődik ki. 

kép: cnn

A La Nina az átlagosnál hidegebb tengerfelszín esetén jön létre, és többek között megnöveli a kialakuló ciklonok számát, valamint azok szélerősségét is. 

 

 

Az Ausztrál meteorológiai hivatal azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a La Nina bizony a csapadékkal sem szokott fukarkodni. A 2020-21-es nyáron is ez a jelenség volt az uralkodó, és most egy ráadás évvel is “kedveskedik”, ami nem szokatlan, viszont felkészülést igényel. 

kép: media.bom.gov.au

Hogy pontosan mekkora erővel, milyen feltételekkel érkezik a “kislány”, azt pontosan előre jelezni nem lehet, az azonban már most valószínű, hogy intenzitása nem lesz akkora, mint a múlt évben érkező jelenségnek. 

kép: Mick Tsikas-EPA

lead kép: Sarah Ward

 

Ezek is érdekelhetnek