2022. december 1. csütörtök
Elza

Kitört a Kanári-szigetek vulkánja

2021. szeptember 21., 14:00
Kitört a Kanári-szigetek vulkánja

Kevesen tudták eddig, de bizony a Kanári-szigeteknek is van vulkánja, méghozzá aktív vulkán, mely az utóbbi időben sajnos erősen “mocorgott”, a földrengések sorozata figyelmeztető jel volt, melyre szerencsére a szakemberek reagáltak is. 

kép: INVOLCAN

Szeptember 19-én 14:12-kor ugyanis a Cumbre Vieja névre hallgató vulkán kitört, sőt, a hegy oldalában repedés nyílt, melyből lávaszökőkút is előtört. A kitörés a készültségi szintet is megemeltre és a repülési színkód is vörösre változott. 

A láva lassan haladva utakat is keresztezett, illetve termőföldeket, erdőket gyújtott fel. Haladása közben pedig elemésztett mindent, ami az útjába került, legyen az akár épület, akár élő növényzet. Mivel a hegy egy ideje mozgolódik, emberi áldozatok nincsenek. 

 

 

 

 

Az evakuálást már megkezdték a kitörés előtt, így a haszonállatokat is sikerült kiterelni a veszélyes területről, ugyancsak kimenekítették a mozgásukban korlátozott embereket. A lávafolyamoknak köszönhetően, melyek egyelőre megállíthatatlanul folynak a lakott területek irányába, a hatóságok további 10 000 ember kitelepítését kezdték meg.

A kitörésre azt megelőzően mintegy 25 000 rengés figyelmeztette a szakembereket, melyeket szeptember 11 és 19 között regisztráltak. A vulkán ezt megelőzően utoljára 1971-ben tört ki. A területről a mentőalakulatok 500 turistát is evakuáltak. 

kép: INVOLCAN

lead kép: INVOLCAN 

Ezek is érdekelhetnek