2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Jön az ősz és a csapadék

2021. szeptember 14., 08:00
Jön az ősz és a csapadék

Gyönyörű, napos idő, nyárias meleg és felhőmentes ég. Ez volt a szeptember utóbbi napjaira a jellemző, és mi fenékig ki is élveztük a kellemes, nyárias meleget, de most nagyon úgy tűnik, hogy lemondhatunk róla egy darabig. 

Szeptember második felére, egészen pontosan 17-re egy hidegfront örvénylik hazánk fölé, és halad keresztül felettünk, ami erősen átalakítja majd a szeptemberi időjárást - igazság szerint most fog visszatérni a “normál” kerékvágásba az időjárás. 

A napos, meleg indiánnyár ugyan sokunknak kedves, de a földeknek és a növényeknek nem ez a legjobb. Hiányzik a csapadék, az őszi idő, amikor a növények töltekeznek vízzel, és megkezdik a felkészülést a télre. 

 

 

 

Péntektől azonban erre meglesz a lehetőségük. Már csütörtökön megérkeznek a záporok és zivatarok, de a kellemes nyárias meleg marad és az ország nagyobb részén lesz jellemző. Péntektől azonban  a csapadék marad, a maximumok azonban már csak 18-25°C körül alakulnak. 

Hogy visszatér-e még az indiánnyár azt nehéz lenne megmondani, mindenesetre most sikerül visszatérni a sokéves átlag időjárásához, ami segít az embereknek és a mezőgazdaságnak egy kicsit előre tervezni, már persze ha nem köszönt be egy újabb anomália a szeptember, vagy akár az októberi időjárásban. 

képek és lead kép: pixabay.com

Ezek is érdekelhetnek