2022. december 1. csütörtök
Elza

Izland vulkánja már csak pár lépésre van a kitöréstől

2021. szeptember 23., 11:00
Izland vulkánja már csak pár lépésre van a kitöréstől

Izlandon a szakemberek vulkánkitörésre készülnek. A veszélyes hegy a Grímsvötn, mely jellemzően 10 évente egyszer produkál kitörést, most azonban 2020 után 2021-re is várnak egyet. A jelek szerint pedig nem kell sokat várni. 

kép: Magnús Tumi Guðmundsson (2004-es kitörés)

A hegy mozgolódik, vagyis a szeizmológiai adatok alapján a rengések sokasodnak – ez jellemzően a kitörést megelőző időszak sajátja, ahogyan azt láthattuk a Kanári-szigetek vulkánja esetében is. Emellett azonban több dolog is aggasztja a szakembereket. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, ESA

A kitörés egyik előjele lehet az is, hogy “felfújódik” a jégsapka, mely a kaldera felett foglal helyet. Ez a felfújódás több műszer adataiban is látható, és a szakemberek szerint a magma felhalmozódása okozza. 

 

 

 

Ugyancsak aggodalomra ad okot az a tény, hogy az itteni gleccsertavak szinte most igen magas, mely megnöveli a jökulhlaup, azaz a gleccserkitöréses árvíz lehetőségét. Ha ez bekövetkezik, az gyors vízmennyiség fogyatkozással, ezzel pedig gyors nyomáscsökkenéssel jár, mely szintén a kitörés malmára hajtja a vizet. 

kép: auroracabins.tourdesk.is

A kockázatok csökkentése érdekében a szakemberek a repülési színkódot is eggyel feljebb emelték, valamint a hegyet is sokkal alaposabb megfigyelés alá vonták. 

kép: USGS-Icelandic Meteorological Office, Oddur Sigurdsson.

lead kép: indianexpress.com

 

Ezek is érdekelhetnek