2022. október 4. kedd
Ferenc

Izland legaktívabb vulkánján baljós események készülődnek

2021. december 3., 11:00
Izland legaktívabb vulkánján baljós események készülődnek

Nem érkeznek túlságosan biztató hírek Izlandról, a Grímsvötn-nel kapcsolatosan. Az ország legaktívabb vulkánján ugyanis olyan események zajlanak éppen, melyek sajnos nagyon könnyen jelezhetnek egy újabb kitörést is. 

kép: Þorsteinn Þorsteinsson

A kráterben gleccsertó található - ez nem szokatlan jelenség. A jég azonban november 24-ig több, mint 60 cm-t süllyedt, azaz a tó vízszintje jelentősen megemelkedett. Ez pedig áradást fog kiváltani, a szakemberek szerint nem is kell rá sokat várni. 

kép: mbl.is-RAX

Az áradás vízhozama 5000 köbméter lesz másodpercenként, ami elsőre igen nagynak tűnik, de ez a méret még várhatóan nem veszélyezteti a környező települések úthálózatát, vagy más infrastrukturális létesítményét. 

 

 

 

A gondot sokkal inkább az jelenti, hogy a kiáradó víz miatt csökken a nyomás, mely a kráterre nehezedik. A Grímsvötn Izland legaktívabb vulkánja, utolsó kitörése - mely kifejezetten erősre sikeredett – 2011-ben történt. 

kép: IMO

Az akkori kitörést, és ezt megelőzően még jó párat előzött meg a kérdéses áradásos esemény. Jó hír azonban, hogy földrengéseket nem regisztráltak a területen, vagyis a szakemberek egyelőre semmi biztosat nem tudnak mondani a heggyel kapcsolatban. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, ESA

lead kép: The Icelandic Coast Guard

Ezek is érdekelhetnek