2022. október 5. szerda
Aurél

Erősen mozgolódik a Taal vulkán - három kitörést is produkált

2021. november 25., 14:00
Erősen mozgolódik a Taal vulkán - három kitörést is produkált

A Fülöp-szigetek egyik vulkánja, a Taal ismerős lehet arról, hogy még tavaly, év elején erőteljes kitörést produkált, 16 km-t is meghaladó hamufelhővel. 

kép: Jon Patrick Laurence Yen via Reuters

Most ismét mozgolódik a hegy, több vulkáni remegést is sikerült rögzíteniük a szakembereknek, hiszen a vulkán szoros megfigyelés alatt áll, jelenleg is kettes riasztási szint van érvényben. 

kép: MANILA BULLETIN

Ezen túlmenően három kitörési eseményt is sikerült rögzíteni. Ezek azonban úgynevezett freatomagmatikus kitörések, és 1-5 percnél nem tartottak tovább. A magma mozgolódása a vulkánban azonban így is teljesen egyértelmű, ami aggodalomra ad okot. 

 

 

 

A 2-es riasztási szint (fokozott nyugtalanság) továbbra is a Taal vulkán felett marad. Ez a riasztási fokozat hirtelen gőz- vagy gázrobbanásokat, vulkáni földrengéseket, kisebb hamuhullásokat, valamint halálos vulkáni gázok felhalmozódását vagy kilökődését jelentheti, illetve ezek fordulhatnak elő ezen a riasztási szinten. 

kép: Copernicus EU - Sentinel-2

Bár a riasztás mértékét nem emelték meg. A helyi hatóságok arra figyelmeztetik a pilótákat is a hegy instabilitására, valamint a már evakuált részeken is fokozott figyelmet kérnek, hiszen az esetleg itt maradt emberek számára is hatalmas veszélyeket rejthet a Taal. 

kép: ALI VICOY - MANILA BULLETIN

lead kép: AFP - Ed Jones

Ezek is érdekelhetnek