2022. december 6. kedd
Miklós

Íme, így néz ki a fenntartható turizmus

2020. szeptember 13., 08:00
Íme, így néz ki a fenntartható turizmus

A turizmus egyike azoknak a megszokott tevékenységeknek, melyekre sötét jövő vár abban az esetben, ha a környezettudatosság a cél. Persze ez csak abban az esetben igaz, ha az ipar szereplői nem akarnának változtatni. Palau azonban most irányt mutat, méghozzá nagyon jót! 

Palau 

A több, mint 200 kisebb szigetből álló trópusi paradicsom, Palau elkötelezte magát a fenntartható turizmus mellett. Nemigen volt más lehetősége, hiszen a turizmus a legfőbb bevételi forrása, évente mintegy 89 000 külföldi turistát fogadnak, ami tekintélyes mennyiség, főleg a 22 000 fős állandó lakossághoz képest. 

kép: privateislandsonline.com

Ahhoz azonban, hogy ez továbbra is így mehessen Palau olyan intézkedéseket hozott, amivel képes megvédeni azokat az értékeket, melyek ide csábítják az embereket. Ezek pedig többek közt a buja növényzet, az érintetlen korallzátonyok, a kristálytiszta víz, és a nyugalom. 

Mit kell tenni? 

Hogyan lehet fenntartható a turizmus? Kevesebb turistával - de ez nagyon rossz hatással lenne a gazdaságra, vagyis nem követhető út. Palau ezért más oldalról közelít, és azt az elvet vallja: ha ide jössz, vendég vagy, hát tartsd be a szabályainkat. Ezek a szabályok pedig elég határozottak: 

  • A Palaura érkező turistáknak alá kell írni egy nyilatkozatot, melyben elkötelezik magukat a környezet védelme, és a szén-dioxid kibocsátás minimalizálása mellett, legalább arra az időre, amíg a szigeteken tartózkodnak. Ez azt jelenti, hogy komoly bírságot fizetnek, ha károsítják a természetet, sőt, nem használhatnak akármilyen naptejet, csak a tengeri élővilágra ártalmatlan termékeket. De tilos a helyi vadállatok - mind a szárazföldi, mind a tengeri -etetése is, és az utazásszervezők, idegenvezetők sem használhatnak semmilyen egyszer használatos műanyagot. kép: lonelyplanet.com
  • Palau a koronavírus - járványból tanulva erősen fejleszti a helyi élelmiszertermelést, de szigorúan a fenntarthatósági vonalon. A helyi élelmiszerekkel azt is eléri, hogy lényegesen csökkenjen a szén-dioxid lábnyoma. 
  • Mivel a co2 kibocsátás a turizmusban elkerülhetetlen, ezért Palau lehetőséget nyújt arra, hogy az ide érkezők egy online programmal kiszámolják, mekkora az itt tartózkodásuk szénlábnyoma, és kompenzálási lehetőségeket is kínál, melyek illeszkednek a szigetek eszmeiségébe, és persze a helyi kultúrába is.

lead kép: hotelbeachside.com

Ezek is érdekelhetnek