2020. február 25. kedd
Géza

Hóba fullad Kanada

2020. január 21., 16:00
Hóba fullad Kanada

Az, hogy esik a hó Kanadában, főleg, hogy az északi területeken, nem kifejezetten meglepő, azonban a havazás mértéke már lehet kiugró. 

kép: watchers.news

Labrador és Newfounland hatóságai kénytelenek voltak sürgősségi állapotot hirdetni, mivel a hó mennyisége óránként 10 centimétert gyarapodott. Az erőteljes havazás mellett komoly gondokat okoz a szél is. A durva, akár 130 km/h-ás szelek ráadásul újabb 40-70 centi havat hoznak magukkal. 

kép: abcnews.go.com

Az erős szél a tengeren is gondokat okoz, hiszen 9-12 méteres hullámokat generál, vagyis a partok mentén a hajózás is kifejezetten veszélyessé válik. A hullámverés pedig a parti települések esetében áradásokkal is együtt járhat. 

 

Az erőteljes havazás és a szél miatt a helyi hatóságok arra kérik a lakosokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha ez elkerülhetetlen. Ebben az esetben pedig, ha elakadnak, mindenképpen maradjanak zárt helyen, és ott várják meg a segítséget. Az autókat is fel kell készíteni az esetleges elakadásokra, vagyis takarók, víz és némi hideg élelem bekészítése is indokolt lehet. 

kép: nytimes.com

Az erős szél miatt áramkimaradásokra is számítani lehet, ami a fűtés szempontjából kifejezetten veszélyes. 

kép: gigazine.net

A helyzetre való tekintettel St John’s városa 17.-én reggel rendkívüli állapotot hirdetett. Ez azzal jár, hogy a helyi vállalkozások nem nyithatnak ki, illetve az utcákra kijárási tilalmat rendeltek el. 

kép: mbs.new

lead kép: saltwire.com