2023. január 31. kedd
Marcella

Hidegbetörés sötétítette el a városokat Új-Zélandon

2021. augusztus 14., 08:00
Hidegbetörés sötétítette el a városokat Új-Zélandon

Biztosan sokan emlékeznek még arra a tragédiára, melyet Texasnak, illetve az ott élőknek kellett elviselnie. Egy robbanásszerűen érkező hidegfront okozott gondokat, mely extrém alacsony hőmérsékleteket eredményezett az ehhez egyáltalán nem szokott régióban. Az áramellátás akadozott, több helyen megszakadt, és a hibát sem voltak képesek időben orvosolni a szakemberek, így több száz halálos áldozattal kellett számolni a fűtés elmaradása miatt. 

kép: Stop Light Pollution in New Zealand

Új-Zéland esetében most egy nagyon hasonló eseményre került sor. Augusztus 9-én egy gyorsan mélyülő, alacsony nyomású rendszer érkezett a szigetállam fölé, mely néhol -5°C alá is lenyomta a hőmérsékletet. 

kép: JMA-Himawari-8, Met Service

A hirtelen hideg miatt az elektromos hálózat leterheltsége rekord magasra nőtt. A nemzeti hálózat üzemeltetője így este 7 órakor kénytelen volt hálózati vészhelyzetet hirdetni. A helyzetet nem könnyítette meg az sem, hogy több helyen a hirtelen betörő hideg és a szél a felsővezetékeket is megrongálta. 

 

 

A hálózatban áramkimaradásokkal is számolni kellett, de ezeket a szakemberek 12 órán belül helyreállították, így olyan tragédia nem következett be, mint Texas esetében, hiszen ott az áramkimaradás napokig volt jelen. 

kép: youngadventuress.com

Ellenben az energiafelhasználást kénytelenek voltak visszafogni. Ez más- más területeken másképpen jelentkezett. Jellemzően azonban az energiaszükségleti maximumon a városok elsötétedtek, vagyis a közvilágítással igyekeztek jelentősebb mennyiségű energiát megspórolni.

kép: youngadventuress.com

lead kép: youngadventuress.com

Ezek is érdekelhetnek