2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Hiába van november, egyetlen nap alatt 8 tornádót is regisztráltak az USA-ban

2021. november 18., 14:00
Hiába van november, egyetlen nap alatt 8 tornádót is regisztráltak az USA-ban

Fellélegezhetnek azok az emberek, akik a tornádók által érintett területeken élnek az USA-ban. Ezt azért tehetik meg, mert a tornádóidőszak mostanra véget ért, nem állnak fenn a szörnyek kialakulásához szükséges feltételek. 

kép: DAVID DELPOIO-THE PROVIDENCE JOURNAL

Pontosabban nem álltak fent, ilyenkorra rendszerint már nem születtek tornádók, de a klímakatasztrófa ebbe is beleszól. 

kép: WJAR

Ahogy a hurrikánok is sorra születnek a szezonon kívül, illetve a szezonban is egyre több jön létre, úgy azok a feltételek is hosszabban maradnak meg, melyek képesek létrehozni egy – egy tornádót. 

 

 

 

Jelen esetben ráadásul november 13-án összesen 8 szörnyeteg látott napvilágot. Igaz ugyan, hogy ezek mindegyike az EF0 és az EF1-es kategóriába tartozott, de novemberben a tornádóknak már nem szabadna kialakulnia. 

kép: WJAR

Cunnecticut járt a legrosszabbul, itt ugyanis a tornádók komolyabb anyagi károkat is okoztak azzal, hogy villanyoszlopokat csavartak ki, és házakra döntötték azokat. Ennek megfelelően az áramellátásban kieséseket tapasztaltak az emberek. Rhode Island azonban három szörnyet is kapott a nyakába, ezzel pedig ez lett a legtöbb tornádót szülő nap az évben. Egyik állam sem látott novemberi tornádót már több, mint 80 éve. 

kép: futuristjournal.com

lead kép: abc6.com

 

Ezek is érdekelhetnek