2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

Havat is hozott a reggel a németeknél és a lengyeleknél

2020. május 12., 12:00
Havat is hozott a reggel a németeknél és a lengyeleknél

Nem véletlen, hogy konyhakertet fenntartó nagyszüleink megvárták a palántázást - legalábbis a hidegre érzékeny növények esetében - a fagyosszentek elvonulását. Hiszen most nagyon jó példát kapunk arra, milyen is az, amikor májusban újra beköszönt a tél. 

kép: severe-weather.eu

Itthon igazán csak kedd reggelre esett a hőmérséklet, fázósan húztuk össze magunkon még a pulóvereket is az este nyitva hagyott ablakok mellett. Tőlünk északra és nyugatra ennél sokkal rosszabbul jártak, igaz, nem csak kedd reggel. 

kép: severe-weather.eu

Már hétfő délután is olyan markáns eltéréseket lehetett észlelni a hőmérsékletekben, amilyeneket csak ritkán tapasztalhat az ember.  Míg Németország egyes területein a hőmérő higanyszála csupán a plusz 5°C os magasságokat érte el, addig itthon a 30°C is előfordult, de a cseheknél is 20°C felett alakultak a csúcsok. 

 

Kedd reggelre ez erősen megváltozott, hiszen a németeknél és a lengyeleknél is havazott, ahogyan az Egyesült Királyság területén is. A szeles, hideg reggel pedig nem enyhül délutánra sem, sőt, sajnos számolhatunk a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletekkel egészen a hét végéig. 

kép: severe-weather.eu

A havazás valószínűsége még mindig fennáll, de ezzel kapcsolatosan biztosan nem lehet mondani. A palánták számára pedig inkább a pénteki nap lehet az ideális, addig maradjanak az szoba biztonságában.

kép: severe-weather.eu

lead kép: kép: severe weather europe facebook

Ezek is érdekelhetnek