2022. november 29. kedd
Taksony

Havat hozott a hidegfront Dél-Afrika alacsonyabb területeire is

2021. szeptember 1., 14:00
Havat hozott a hidegfront Dél-Afrika alacsonyabb területeire is

Afrikával kapcsolatban hajlamosak vagyunk engedni annak a képzetnek, hogy a kontinensen mindig meleg van, és azt sivatagok borítják a legnagyobb részen, holott ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. 

kép: Zizikazi MaDlamini Fakade

Afrika területei is igen változatosak, és bizony nem ritka az sem, hogy hóval találkozhatunk, ráadásul nem is csak a magas hegységekben. Dél-Afrika bár a meleg-szubtrópusi övben fekszik, ettől még a téli hónapokban a 10°C körüli hőmérséklet sem ritka. 

kép: eminetra.co.za

Most pedig egy intenzív hidegfront érkezett az ország fölé, mely jelentős mennyiségben önt az itteniek nyakába csapadékot, és erősen kellemetlen hőmérsékleteket is eredményez. 

 

 

 

A fokföldi tartományokban ideális körülmények lesznek ahhoz is, hogy tekintélyesebb mennyiségben havazzon, illetve sajnos a jégeső és a zivatarok érkezése sem kizárt - de ez azért annyira nem meglepő. Most azonban a szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az alacsonyabb régiókban és a hegyláncok lábainál is lehet havazásra számítani. 

kép: timeslive.co.za

Figyelmeztetéseket adtak ki azokra a területekre is, ahova heves zivatarokat várnak., ezek között sok a hegyoldal, ahol a lakosságnak komoly figyelmet kell fordítania a lezúduló csapadékra, hiszen helyenként akár 40 mm-re is lehet számítani. 

kép: TableMountainCa

lead kép: Philippa Parham Pienaar

Ezek is érdekelhetnek