2023. február 1. szerda
Ignác

Gyilkos olajfolyam halad a tenger felé Szibériában

2020. június 9., 16:00
Gyilkos olajfolyam halad a tenger felé Szibériában

A klímakatasztrófa egyik velejárója, hogy az átlaghőmérséklet megemelkedik. Ez pedig nem csak a trópusokat vagy a kontinentális éghajlatokat érinti, hanem a permafroszt, vagyis az örökké fagyott talaj olvadásával is jár. Ennek pedig több olyan következménye is lehet, melyekkel lehetetlen lett volna előre számolni. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

Ezt állítja legalábbis a Norilsk Nickel, a világ legnagyobb nikkel és platinagyártó cége, mely éppen a permafroszt olvadásával magyarázza, hogyan is ömölhetett 20 000 tonna gázolaj az Ambarnaya folyóba. Szerintük a talaj olvadása miatt megsüllyedt az egyik tartályt tartó lábazat, minek következtében a tartály elrepedt, a halált hozó folyadék pedig szabadon ömölhetett a vízbe. 

 

A baleset Oroszország második legnagyobb olajkatasztrófájává lépett elő, mivel több 10 kilométeren már áthalad az olajfolt, és sajnos még most sem sikerült sem megállítani, sem semlegesíteni azt. Pedig több száz ember megfeszített munkával igyekszik a gázolajat eltávolítani a vízből, ám ez lassan megy, és a kiömlött mennyiség töredékét sikerült csak begyűjteni. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

A vállalatot erősen bírálta Vlagyimir Putyin is, mivel a katasztrófáról az államot csak két nappal később értesítették. A természetben esett kár elképesztően hatalmas. A becslések szerint legalább 10 évre lesz szükség, hogy az ökoszisztéma kiheverje a katasztrófát. Oroszország rendkívüli állapot kihirdetését rendelte el. 

kép: Greenpeace Russia

lead kép: Greenpeace Russia

Ezek is érdekelhetnek