2022. december 8. csütörtök
Mária

Gondokat okoz a házimacska? Együk meg...

2019. október 25., 12:00
Gondokat okoz a házimacska? Együk meg...

Kirsha Kaechele amerikai művész egy igen egyszerű, de annál nagyszerűbb megoldást talált arra, hogyan is vegyük fel a harcot az invazív fajokkal szemben. Együk meg őket! 

Invazív fajok és az ember 

Az olyan élőlényegeket, melyeket behurcolnak, vagy a környezeti változások hatására megjelennek egy olyan területen, ahol addig nem voltak honosak, majd ott szinte kontrollálhatatlan szaporodásba kezdenek, invazív fajoknak nevezzük. Ezek a lényeg ideális körülményeket találnak ott, ahova bejutnak, és mivel természetes ellenségeik sincsenek az adott helyen, így gyorsan és hatékonyan elfoglalják azt, kiszorítva az őshonos flórát és faunát. 

kép: gourmettraveller.com.au

Ezzel nem csak komplett ökoszisztémákat tesznek tönkre, de veszélyt jelenthetnek a terület eltartóképességére, és ránk, emberekre is. Hiszen sok invazív faj az élelmiszertermelés kárára szaporodik, míg mások a haszonállatok pusztulását is okozhatják. 

Innen pedig egyenesen adódik a kérdés: mégis mit tehetünk az invazív fajok ellen? Egy tasmán szakácskönyv szerint, melyet Kirsha Kaechele alkotott meg, egyszerűen együk meg a problémát. 

Megenni? 

Nem olyan elrugaszkodott ez az elképzelés, mint elsőre hinnénk, hiszen sok invazív faj azért került behurcolásra, mert finom. Ilyenek lehetnek például a nyulak, de nem csak a megszokott ízeket lehet megtalálni a könyvben. 

Komoly gondokat képesek okozni a szürke mókusok is, pedig egyszerűen kezelhető a baj, hiszen a mókus ehető, ráadásul ízletes is. Kicsit más a helyzet a kolorádobogárral, mely szintén invazív faj, és bár találunk hozzá receptet a könyvben, valószínűleg kevesen fogják megkóstolni. Ahogyan a házimacskát is, ami pedig az egyik legnagyobb károkozója a természetes élőhelyeknek, igaz, ezt könnyebben ki lehet küszöbölni, ha nem tartunk sok macskát, illetve, ha ivartalaníttatjuk őket. De a macska is ehető, így recept is tartozik hozzá. 

kép: abc.net.au

a könyvből az irónia sem hiányzik, mivel mint az egyik legnagyobb hatást gyakorló faj elkészítésére is találunk receptet. Fokhagymával és babérlevéllel ízletesen készíthető el az ember is - bár ez a része a könyvnek egyrészt fikció, másrészt a polgárpukkasztás a célja. Tény azonban, hogy az élelmezési problémákra is sokszor válasz lehet, illetve az ökoszisztémákat is segíthet megmenteni, ha olyan invazív fajokat eszünk meg, mint a rókazuzu (oposszumféle Ausztráliában), a kecske, a disznó, a szarvas, vagy éppen a teve, mely Ausztráliában okoz gondokat. 

lead kép: finedininglovers.com

Ezek is érdekelhetnek