2022. május 23. hétfő
Dezső

Gloria egy évnyi esőt zúdított Szicília nyakába két nap alatt

2021. november 2., 11:00
Gloria egy évnyi esőt zúdított Szicília nyakába két nap alatt

A Földközi tengeren is alkalmasak lehetnek az időjárási események ahhoz, hogy jelentős viharok, akár a trópusi hurrikánokhoz hasonló képződmények is létrejöjjenek. Ezek erőben és intenzitásban is elmaradnak a nagy testvérektől, de ez azért nem annyira vígasztaló. 

kép: chiara

Főleg azoknak, akik egy-egy ilyen medikán erejét megtapasztalják. Most Gloria - vagy ahogyan Olaszországban ismerik, Apollo – okoz hatalmas gondokat, éppen Szicília területén. Nem is annyira a szél a probléma, hogyan a hurrikánok esetében, sokkal inkább a csapadék. 

kép: chiara

Szicíliánál a medikán csak egy rövid ideig pihent, nem is ért partot, hanem Líbia felé fordult, de ez a rövid pihenő is elegendő volt ahhoz, hogy súlyos áradásokat okozzon a területen. 

 

 

48 óra. Ennyi ideig volt jelen a medikán Szicília életében. Az első napon150-270 mm csapadékkal, a másodikon további 250 – 300 mm csapadékkal lehetett számolni. Néhol az óránként intenzitás elérte a 153,4 mm-t is. 

A fenti adatokból kiderül, hogy két nap alatt a területre egy teljes évnyi csapadékmennyiség zúdult le, mely komoly áradásokat okozott Szicíliában, és eddig már három halálos áldozatot is követelt. 

kép: chiara

lead kép: Roberto Viglianisi - chiara twitter

Ezek is érdekelhetnek