2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta

Vietnám egy trópusi depresszió miatt fuldoklik

2021. november 1., 08:00
Vietnám egy trópusi depresszió miatt fuldoklik

Vietnám most Invest szorításában fuldoklik. A trópusi depresszió bár nem hozott olyan erős szeleket, csapadékot azonban annál többet. Olyan mennyiségben, amely már számunkra szinte elképzelhetetlen. 

kép: VNExpress

Október 21-én az ország középső területein a mérések alapján többnyire 500 mm feletti csapadékmennyiséggel lehetett számolni 24 óra leforgása alatt. Sajnos olyan helyszín is akad, ahol a lehullott csapadék mennyisége egyetlen nap alatt meghaladta a 600 mm-t is (összehasonlításképpen hazánk éves átlag csapadékmennyisége 500-800 mm).

kép: Vietnam National Centre for Hydro-Metrological Forecasting

Sajnos a rákövetkező nap sem volt sokkal kegyesebb, ekkor ugyanis a már eláztatott területek újabb 300-400 mm csapadékot kaptak a nyakukba, ami így már megközelíti Vietnám éves átlag csapadékmennyiségét is, igaz, csak “alulról” (1200 – 3000 mm). 

 

 

 

A döbbenetes mennyiségű eső hatalmas áradásokat okozott az ország középső felében. Eddig több, mint 7000 embert kellett evakuálni a területről, 3 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván. Ők a tengeren tartózkodtak, mikor a viharban a hajójuk eltűnt. 

kép: News.cn

Az anyagi károk felmérése még tart. Ellentmondásos hírek érkeznek arról, hány házat rongált meg eddig a víz. Egyes értesülések szerint 3700, míg mások már 11 000-es számot emlegetnek. Az árvíz mélysége néhol az 1 métert is meghaladta. 

kép: Vatican news

lead kép: laprensalatina.com

Ezek is érdekelhetnek