2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

Gati-ból is rekorder lett: a legbrutálisabb ciklon, mely valaha partot ért a déli területeken

2020. november 26., 16:00
Gati-ból is rekorder lett: a legbrutálisabb ciklon, mely valaha partot ért a déli területeken

Gati brutalitásához eddig sem fért kétség, ám mostanra kiderült, tökéletesen illeszkedik a 2020-as év mozijába. 

kép: Mohamed Salh twitter

Idén már találkozhattunk a rekordszámú viharral, mely a hurrikánszezonban megjelent. Köztük is kiemelkedő lett Iota, mely az idény legerősebbje, és egyben a valaha mért legerősebb novemberi hurrikán is. Persze a tájfunok területe sem akart lemaradni a “versenyben”. Itt született meg Goni, mely kiérdemelte a valaha volt legerősebb tájfun címet, rombolásának mértékét pedig még most is elemzik. 

kép: Mohamed Salh twitter

 

 

Szomália partjaihoz pedig megérkezett Gati. Ezen a területen viszonylag ritkán számolhatunk be jelentősebb ciklonokról - mondjuk a Karib-térséghez viszonyítva. Most azonban Gati begyűjtött egy igen elismerő címet is, hiszen ez a rendszer lett a déli területeken valaha mért legerősebb tájfun, a maga 2-es erősségével. 

kép: Mohamed Salh twitter

Gati igazi romboló ereje még csak nem is a szél, hanem a csapadék. Szomália ugyanis nem éppen a jelentős esőzésekről ismert, az éves átlagos csapadékmennyiség 102 mm körül alakul. Ennek megfelelően a helyi meteorológiai szervezetek figyelmeztetést adtak ki, mivel Gati várhatóan 4-8 évnyi(!) csapadékmennyiséget zúdít az ott élők nyakába. 

kép: Somaliguardian twitter

lead kép: Puntland Mirror twitter