2023. január 31. kedd
Marcella

Garantáltan vegyszermentes és környezetbarát naptej? Igen, méghozzá otthonról!

2020. június 12., 08:00
Garantáltan vegyszermentes és környezetbarát naptej? Igen, méghozzá otthonról!

Jön a nyár, a napsütés, és ezzel együtt jön a naptejek ideje is. Mivel a Nap egyre erősebben tűz ránk, egyre gyakoribbak a magas, vagy akár extrém magas UV sugárzások, így a naptej használata szinte mindennapossá válik, ellenkező esetben a piros bőrrel járunk ugyan így, aminek pedig sajnos egészségügyi veszélyei is vannak. 

Naptej stop 

A naptej tehát kikerülhetetlen kellék, ezzel együtt azonban sok helyen tiltott. Ez pedig egy érdekes dilemmát eredményez. Szeretnénk ugyan napozni a tengerpartokon, és úszni a hűs habokban, és persze eszünk ágában sincs bántani a vízben élő lényeket, de ha bekenjük magunkat naptejjel, akkor bizony ezt tesszük. 

kép: SamyukthaDiary twitter

Hogy milyen mértékű a kár azt jól mutatja, hogy egyre több népszerű strandon tiltott a naptejek széles skálájának használata. A bennük rejlő anyagok közül sok - különösen az oxibenzon és az octinoxát - hatással vannak az élőlényekre is, többek közt hozzájárulnak a világszerte megjelenő korallfehéredéshez is. Nem utolsó sorban arról is érdemes tudni, hogy az említett két anyag a hormonháztartásra is hatással van. 

De nem csak ez a két anyag tiltott a partokon. Sok olyan naptejet sem lehet használni, mely például nanorészecskés cink-oxidot, vagy titán-oxidot tartalmaz. 

 

 

Hogyan tovább? 

Nos, akkor mit lehet tenni? Hiszen a bőrrák kockázatát sem szeretnénk vállalni, és a hűs habokról sem szívesen mondanánk le. Ebben az esetben vagy bőr és környezetbarát terméket kell vásárolnunk, vagy otthon elkészíteni, ami talán még környezettudatosabb lépés. Szükségünk lesz hozzá cink-oxidra, méghozzá nem nanorészecskés változatra, 50 grammra. Az összetevők közül egyedül ezt nehezebb beszerezni. 

kép: vitacost.com

Ezen felül kelleni fog még 50 gramm sheavaj, 50 gramm méhviasz, 50 gramm kókuszolaj, 50 gramm kakaóvaj, 100 gramm olívaolaj, és pár csepp E-vitamin. A cink-oxidot és az E-vitamint tegyük félre, a többit olvasszuk össze és a végén keverjük csak bele a maradék két hozzávalót. Ha szeretnénk, illatosíthatjuk 5-10 csepp illóolajjal, de figyeljünk azok allergén voltára! A kismamák esetében az E-vitamin is problémás lehet, hiszen ez zsíroldékony anyag, és a várandósvitaminok is tartalmazzák, vagyis  érdemes a kezelőorvossal is konzultálni. 

lead kép: yourbeautyblog.com

Ezek is érdekelhetnek