2021. január 25. hétfő
Pál

Fontosabbak a molylepkék a Földnek és az emberiségnek, mint hinnénk!

2020. május 24., 16:00
Fontosabbak a molylepkék a Földnek és az emberiségnek, mint hinnénk!

A méhek megmentéséért ma már nagyon sokan mozdulnak meg, hiszen nagyon fontos beporzó rovarokról van szó. Szép lassan rájöttünk, hogy a darazsak vagy a lepkék és zengőlegyek munkája is nagyon fontos, így elkezdtünk foglalkozni azzal is, hogy ezeknek a szárnyas rovaroknak a száma is egyre csak csökken. De valahogy csak a nappalra koncentráltunk, ami hiba volt. 

Éjjeli lepke 

Ha valaki azt mondja, moly, akkor a legtöbb emberben a ruhák károsítója rémlik fel, esetleg az a lény, mely a puszpángok pusztulásáért felelős. A molyok azonban lényegesen fajgazdagabb csoport, így kár lenne csupán néhány képviselő viselkedése alapján megítélni őket. 

kép: Illuvis - Pixabay

A molyok közel fele ugyanis a beporzásban is nagyon nagy szerepet játszik. Vizsgálták már ezeket a szárnyas kis lényeket, és arra koncentráltak közben, hogy szájszervük és fejük hogyan képes beporozni a növényeket. Most azonban egy friss kutatás egy más szemszögből közelít. 

 

Eltűnőben 

A molyok teste szőrös, így azon a pollen remekül meg tud tapadni. Táplálkozás közben így a rovarok nagy hatékonysággal porozzák a növényeket. Ráadásul a legismertebb beporzók maximalizálják a sikert: olyan növényeket látogatnak csak, melyek a legtermékenyebbek a pollen és nektrárforrás szempontjából. A molyok azonban nem ilyen válogatósak. Ezek a rovarok generalisták, vagyis nem csak a virágok egy viszonylag szűk csoportját látogatják. 

kép: Ilona L-Flickr

A molyok állománya azonban erősen lecsökkent, köszönhetően a vegyszerezésnek, mely ezekre a lényekre is nagy hatást gyakorol. Helyzetük javításához - a beporzásban játszott szerepük miatt is – azonban kevés az, ha “csak” a vegyszerezésen javítunk. Fontos lenne a rovarok megítélésében is változni, hiszen az emberek többsége, molyt látva rögtön a légycsapóért nyúl. 

Arról már nem is beszélve, hogy a molyok állományának csökkenése rosszul érinti a velük táplálkozó madarak állományát is, amilyen a kakukk is, vagy az olyan emlősök állományát, mint amilyenek a denevérek. 

lead kép: nationaltoday.com