2022. december 9. péntek
Natália

Fóliasátorral tovább élvezheti a saját termesztésű zöldségeit, gyümölcseit 

2020. június 9., 14:00
Fóliasátorral tovább élvezheti a saját termesztésű zöldségeit, gyümölcseit 

Az üvegház költséghatékonyabb alternatívája a fóliasátor, melynek ugyanúgy lehet létjogosultsága a balkonon, mint a kertben. Hogy mégis miért jó egy ilyet beszerezni - netán otthon elkészíteni- az most kiderül. 

Milyen előnyökkel bír a fóliasátor? 

A fóliasátorban az üvegházhoz hasonlóan sajátos klíma alakul ki, köszönhetően a zártabb térnek és a megannyi növénynek. Itt a páratartalom és a hőmérséklet is magasabb, így remekül érezhetik benne maguk a trópusi növények, zöldségek, gyümölcsök, palánták. A növényeink gyorsabban szebben nőnek, könnyebben megy a gyökereztetés, a veteményesbe kerülő zöldségek nagyobb eséllyel maradnak meg, szebben, gyorsabban fejlődnek, így akár idő előtt is beérhetnek (éppen ezért akár a primőr zöldségek, gyümölcsök is bátran termeszthetőek ott, ráadásul így a betakarítási időszak is elnyújtható, így tovább élvezhetjük a termesztett finomságokat. 

kép: aliexpress.com

Még egy plusz pont a fóliasátornak: kevésbé vannak így kitéve a növényeink a kártevőknek, ezáltal kevésbé kell a permetezéssel bajlódnunk. 

 

Megveheti, de el is készítheti 

fóliasátrak több variációban és méretben elérhetők, így kertekbe, balkonokra valókat is találni, akár igen mutatósakat is.  Amennyiben valaki kedvet érez hozzá, el is készítheti. Arra ügyelni kell, hogy lehetőleg tegyen talajra is fóliát a jobb szigetelés érdekében, a sátor védve legyen az erős széltől, valamint az sem mindegy, milyen irányba néz a sátor (a fényviszonyok miatt). A vázszerkezet különböző anyagokból lehet: elkészítheti műanyagból, fából, fémből is- értelemszerűen ez utóbbi strapabíróbb, ám műanyagból akár egy kezdő barkácsolónak is sikerélménye lehet, hiszen könnyű vele dolgozni, ráadásul jól hajlítható. 

kép: alibaba.com

Maga a sátor alakja többféle is lehet, ám a legtöbben az íveset preferálják a szélvédelem és a nagyobb fény  miatt, ráadásul könnyebb is a fóliát ráhelyezni. A fóliának is több típusai vannak (akár UV-szűrős is), más-más árkategóriában, ám lényegében bármilyen fólia is megteszi (maximum nem lesz nagyon tartós).  

A hőmérséklet szabályozás és a légáramlás itt is fontos, így ügyeljen arra, hogy legalább két, ellentétes oldalú ajtóval rendelkezzen a sátor, melyeket a kinti időjárási körülményektől függően ki-be csukhat. 

 lead kép: forksoverknives.com

Ezek is érdekelhetnek