2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Fertőtlenítse otthona levegőjét illóolajokkal 

2020. november 8., 14:00
Fertőtlenítse otthona levegőjét illóolajokkal 

A megfelelő fertőtlenítés napjainkban kiemelt jelentőséggel bír, és ebbe beleértendő otthonunk levegőjének fertőtlenítése is. Ennek legegyszerűbb és legkellemesebb módja az illóolajokkal való párologtatás, melynek segítségével nem csak a kórokozókkal szembeni védekezés egészíthető ki, de ezáltal fantasztikus illatúvá varázsolhatja lakását- és mindezt környezetbarát módon. Összeszedtük, melyek a legjobb levegőfertőtlenítő illóolajok. 

Teafa 

teafa illóolaj az egyik leghatásosabb fertőtlenítő (gomba/baktérium/vírusölő), mely használható bőrre is, de párologtatva, házi fertőtlenítőszerként is. Illata kellemes, remekül kombinálható más illóolajakkal is (pl. kakukkfűvel). Önmagában is használható hígítás nélkül, pl. Sebekre, vagy kisgyermekeknek kézfertőtlenítőnek.  

kép: Shutterstock

Citrom 

A citrom illóolaj amellett, hogy fertőtlenítő hatású, energetizál és javítja a koncentrációt is, így ebben a sötét, borongós időben remek választás! Felső légúti betegségek tüneteinek enyhítésére is sokan kedvelik, vannak, akik a zsebkendőjükre cseppentik hígítatlanul, és vannak, akik valamilyen bázisolajba rakják (pl. Jojoba/mandulaolajba) és a mellkasukra kenik. Bátran keverhető más illóolajakkal (pl. fahéjjal, szegfűszeggel) kellemes illattal árasztja el így is a szobát. Nem csak párologtatóba, hanem pl. a fürdővízbe is használható, ám irritálhatja az arra érzékeny bőrt, így kizárólag csak tejjel/mézzel elegyítve használható.  

 

Eukaliptusz 

Az eukaliptusz illóolaj a citromhoz hasonlóan energetizál, frissít, fertőtlenít, így a vírusos időszakban érdemes a párologtatóba csepegtetni belőle. Felső légúti betegségek esetén is nagy segítségünkre lehet, belélegezve könnyíti a légzést, enyhíti a köhögést, bedörzsölőként (valamilyen bázisolajhoz adva) a lázcsillapításhoz is hozzájárul, mivel csökkenti a test hőmérsékletét. 

kép: see.news

Kubeba 

A Kínában őshonos kubeba hazánkban annyira nem ismert, ám ez még nem von le remek hatásaiból. Citrusos, egyben édeskés aromájú, így frissít és nyugtat egyszerre. Markáns fertőtlenítő hírében áll, mely ugyanúgy használható párologtatóba, mint masszázsolajba, esetleg fürdővízhez (tejjel elegyítve). A háztartásban is nagy hasznát vehetjük, adhatjuk a felmosóvízhez is, így a padlót is fertőtleníthetjük vele, száradás során pedig a légteret tisztítja. Felső légúti betegségek ellen is kiváló, mivel segít átvészelni a köhögős, megfázásos tüneteket. 

Fontos! Csakis 100%-os tisztaságú illóolajakat használjunk a maximális hatás elérése érdekében! 

lead kép: yourlifesutra.com

Ezek is érdekelhetnek