2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

Extrém intenzív eső és jelentős jégmennyiség is érkezett Spanyolországba

2021. november 26., 11:00
Extrém intenzív eső és jelentős jégmennyiség is érkezett Spanyolországba

Egy esőzés intenzitása nagyon változó lehet, még egyetlen viharon belül is. Itthon jellemzően 20-30 mm csapadékkal is lehet számolni egy-egy esőzés alkalmával, de persze ennél azért érkezik több csapadék is hazánkban egyetlen nap alatt. 

kép: watchers.news

Alicante számára azonban az intenzitás nemrégiben egy egészen más határt jelentett. A spanyolországi település ugyanis egy olyan viharral szembesülhetett, mely igen rövid idő alatt elképesztő mennyiségű esőt öntött a területre, majd az esőcseppeket a jég váltotta fel. 

kép: news.tube-24.com

Az egyik helyi meteorológiai állomás november 23-án 46 mm esőt regisztrált. Ez önmagában nem is olyan nagy mennyiség - bár ez viszonyítás kérdése -, a meglepő, hogy ezt mindössze 25 perc(!) alatt sikerült elérni. Vagyis kevesebb, mint fél óra alatt négyzetméterenként 46 liter vízzel lehetett számolni, ami döbbenetesen nagy mennyiség. 

 

 

 

Az Alicante-Elx repülőtéren fél óra leforgása alatt 47,5 mm csapadékkal kellett számolni. Ahogyan azt sejteni lehet, ez nem tett kifejezetten jót a légi közlekedés zavartalanságának sem, de itt még nem állt meg a vihar. 

kép: newsflare.com

A jelenségre 2:30 és 3:20 között került sor a reptér adatai szerint, de eső “csak” 3:10-ig zuhogott, onnantól már jéggel lehetett számolni, nem is kis mennyiségben. 

kép: memesita.com

lead kép: memesita.com

 

Ezek is érdekelhetnek