2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Extrém hideg és sorra dőlő rekordok az USA-ban

2021. február 23., 11:00
Extrém hideg és sorra dőlő rekordok az USA-ban

Az elmúlt napokban a tél még megmutatta, milyen is, amikor bekeményít. Hazánkban és Európában azonban a hideg napok lassan elenyésznek, és végre talán már tartósan is örülhetünk a tavasznak. Az USA azonban más cipőben jár. 

kép: watchers.news

polar vortex összeomlásának következtében súlyos hidegbetöréssel kell szembenézniük, ráadásul az előrejelzések alapján még távolról sincsen vége az extrém időjárásnak. A hidegbetörés ugyan nem szokatlan, de jellemzően az északi államokat érinti. Most azonban Texas, az egyik legdélebbi állam is komoly hidegekkel, hóval és jéggel szembesült. 

kép: watchers.news

 

 

A szélsőséges kifejezés elsőre talán túlzónak tűnhet, de nem akkor, ha azt is hozzátesszük, hogy 2021 február 12-16 között az Egyesült Államok területén összesen 2400 hideg hőmérsékleti rekord dőlt meg (ezek napi minimum és napi maximum értékeket érintettek). 

kép: watchers.news

A hideg érthető módon a déli államokat viselte meg jobban. A csúcsponton az USA területén 5 millió háztartás maradt áramellátás nélkül, ezek többsége éppen Texasban volt. A gázellátásban is jelentős fennakadásokat tapasztalhattak az emberek, mindezeknek is köszönhető az, hogy az extrém hideg eddig több, mint 30 halálos áldozatot szedett. 

kép: watchers.news

lead kép: NOAA

Ezek is érdekelhetnek