2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

És végre ez is eljött: jobban megéri megállítani a klímakatasztrófát, mint nem foglalkozni vele

2020. február 3., 12:00
És végre ez is eljött: jobban megéri megállítani a klímakatasztrófát, mint nem foglalkozni vele

A klímakatasztrófa elől nem lehet elbújni, nem lehet elmenekülni sem. Ez egy olyan folyamat, mely mindenkit érint, legyen akárhol ezen a bolygón. Vagyis mindenképpen tenni kell ellene, ha csak nem akarjuk megszokni azokat a körülményeket, melyeket egy 4°C-6°C vagy akár 8°C-os melegedés váltana ki. 

Miért nem lépünk? 

A sajtó egyre hangosabb azoktól a természeti katasztrófáktól, melyek közvetlenül köthetőek a klímaváltozásunkhoz. Sőt, ma már egyre többször találkozhatunk olyan jelenségekkel is, melyek közvetve ugyan, de szintén a klímaváltozás miatt következnek be, és elképesztő károkat okoznak. Ilyenek az elharapódzó, és olthatatlan bozóttüzek Ausztráliában, vagy a most is zajló pusztító sáskajárás Afrikában. 

kép: moneyandmarkets.com

Vagyis lépni kell, méghozzá nagyot. De akkor miért nem olvashatjuk lépten-nyomon, hogy ez vagy az az ország karbonsemlegessé vált, vagy hogy ez vagy az a vállalat tisztán alternatív energiával működik tovább? Azért, mert az átállás roppant drága, olyan gazdasági terhet róna az államokra, és ezzel a polgárokra és cégekre, melyeket csak nagyon nehezen lehetne elfogadtatni. Így maradnak a kisebb lépések, és a remény, hogy talán mégsem lesz olyan nagy baj. 

 

Pénz, pénz, pénz 

Lehet szitkozódni, de mindannyiunknak “fájdalmas” lenne a hirtelen teljes váltás anyagilag. De vajon nem járunk rosszabbul így, ahogyan most intézzük a dolgot? 

William Nordhaus, a Nobel-díjas közgazdász modellje, és a számítógépes szimulációk alapján mindenképpen. A Nature magazinban megjelent friss tanulmány szerint nem véletlen, hogy Párizsban éppen 2°C-os emelkedésnél próbálták maximalizálni a klímaváltozást. Ez az a határ ugyanis, ahol a legkisebb a klímaváltozással járó költség. 

kép: makechange.aspiration.com

Ez nem csak az átállási beruházásokat jelenti. Az összehasonlításban szerepelnek a katasztrófák jelentette károk, a migráció kiváltotta költségek, és tulajdonképpen minden előre kalkulálható kiadás, mely a klímakatasztrófával együtt jár. A modellek pedig már eddig sem sokat tévedtek ezzel kapcsolatban, és egy Nobel-díjas szakembernek is érdemes lenne hinni. Vagyis nem csak környezeti szempontból járunk rosszabbul, ha 2°C fölé engedjük kúszni a melegedés mértékét, hanem anyagilag is, méghozzá sokkal! 

A tanulmány nyomán a kutatók újra felszólították a politikai vezetőket, hogy lényegesen drasztikusabb lépéseket tegyenek a klímakatasztrófa megfékezése érdekében, mert az egyéni vállalások messze nem lesznek elegek a párizsi klímacél eléréséhez. Az ENSZ novemberi konferenciájáig kell az országoknak előterjeszteniük a javaslataikat a témában. 

lead kép: medium.com

Ezek is érdekelhetnek