2023. szeptember 22. péntek
Móric

Erdősíteni kell Európában, ha nem akarunk hosszabb aszályokat

2021. július 15., 11:00
Erdősíteni kell Európában, ha nem akarunk hosszabb aszályokat

A Zürichi Műszaki Egyetem Légkör- és Klímakutató Tudományos Intézete és a Newcastle-i Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy ha több lenne az erdős terület, akkor több eső is esne. Egészen pontosan, ha 20%-kal növelnénk meg az európai erdőterületeket, akkor az eső mennyisége elegendő lenne a mezőgazdasági termeléshez akkor is, ha a bolygó melegszik. 

Erdőségek 

Azt már tudjuk egy jó ideje, hogy az erdőségek megléte komoly tényező a klíma szempontjából, de azt kevesebben tudják, hogy bizony az esőzések kialakulásához is nagyban hozzájárulnak. Érdekes módon azt azonban egyelőre nem tudják megmondani a tudósok, hogy pontosan miképpen. 

kép: eea.europa.eu

Az biztos, hogy a párologtatás szerepet játszik a jelenségben, és azt is valószínűsítik, hogy az erdőségek magassága lassítja az időjárási rendszerek haladását, így több idő marad az eső kialakulására.  

Hogy több az eső azokon a területeken, ahol az erdők vannak, az tény, sőt, a környező területek csapadékmennyisége is megnövekszik. Ebből pedig logikusan következik, hogy meg kell növelni az erdő területek nagyságát, ha a folyamatos aszályos időszakokat szeretnénk kiküszöbölni. 

 

 

Ellentmondás? 

A népesség növekszik, ráadásul a klímakatasztrófa megállításának egyik módja, sőt, sajnos szükséges lépése a húsfogyasztás mérséklése. De ha kevesebb húst fogyaszt a világ, akkor több növényi táplálékra lesz szüksége, ergo több termőterület kell. A mostani tanulmány azonban azt mondja, hogy ha szeretnénk termelni a mezőgazdaságban, akkor bizony fásítani kell a termőterületek egy részét.  

kép: Alamy

Elsőre feloldhatatlannak tűnik a dolog, pedig nem az. A megoldást a monokultúrás mezőgazdaság feladása rejti. Egy olyan termőterület, melyek hektárokon keresztül kizárólag búza nő nem viseli a fásítást, ellenben egy erdőkert típusú termőterület igényli is. Persze az is megoldás, ha a szántásokat erdősávok választják el, hiszen ezzel is jelentősen növelhető az erdőségek száma, és lassíthatóak az időjárási rendszerek is. 

Külön öröm, hogy ha valóban növeljük az erdőségeket - ami elkerülhetetlen, szükségszerű lépés - azzal komoly segítséget nyújtunk a biodiverzitás megőrzéséhez is, vagyis tényleges és hatékony lépést teszünk, hogy a minket is erősen veszélyeztető globális folyamatoknak megálljt parancsoljunk. 

lead kép: foresteurope.org

Ezek is érdekelhetnek