2023. január 31. kedd
Marcella

Ellopják a víz közel felét a világon

2020. szeptember 3., 16:00
Ellopják a víz közel felét a világon

Dominóelv szerűen dől a víz, pontosabban éppen hogy nem dől a világban. Komoly gondokra hívta fel a figyelmet egy friss tanulmány, melyet az ausztrál Adelaide Egyetem kutatói vezettek, és amely rámutatott, a vizet is lopják, ráadásul nem is keveset! 

Kriminalisztika 

Nemrégiben adtunk róla mi is hírt, hogy Ausztráliában a hatóságok kénytelenek voltak egy új kategóriát is beiktatni a kriminalisztikai tankönyvekbe, ez  pedig a vízlopás. Abban az esetben egy lajtóskocsival lovasították meg egy farmer vízkészletét, mely egy kisebb tó formájában volt a birtokán. 

kép: prominent.com

Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy egyedi az eset, gyorsan megnyugtatjuk: messze nem az. Amiben újdonság volt ez a lopás, az a technika. Mert a vizet sajnos lopják az emberek, méghozzá igen nagy tételben. Éves szinten a világ víztartalékainak 30-50%-át (!) ellopják. Erre mutatott rá az a bizonyos tanulmány, melyet több országban végzett esettanulmányok alapján írtak meg a tudósok. 

 

Mindenhol 

Kár lenne azt hinni, hogy a vízlopás csak a fejletlenebb régiók sajátja. A három esettanulmány ugyanis, melyekből a tudósok dolgoztak Ausztrália, az USA és Spanyolország területeiről származnak, egy gyapotmezőről, egy kender és egy spanyol eperültetvényről. 

A vízlopás problematikája az utóbbi években erősen kiéleződött, hiszen a klímaváltozás az édesvíz készleteket is erősen érinti. Adott a gazda, akinek a megélhetése függ a terménytől, melyet öntöznie kell. És adott az állami rendszer, mely korlátozni igyekszik a hozzáférését. Miért lop? Nem veszik elő érte? 

kép: ec.europa.eu

De, előveszik, bírság formájában, de ahogyan arra a tanulmány is rámutat, ennek nem sok értelme van. A bírság összege ugyanis jóval alacsonyabb, mint az ellopott víz ára. Amíg ez a két mutató nem változik - drasztikusan –, addig a bírságnak semmilyen elrettentő ereje sincsen. A víz pedig csak fogy, sokszor pazarló öntözés nyomán, csak mert ezt szoktuk meg. 

A változás pedig kényszerű lesz, hiszen a vízhiány most már nem csak Afrika sajátja, Belgium, India és más országok is kénytelenek voltak már szembenézni vele, és ezt egyre sűrűbben meg is kell tenniük. Az egyetlen hathatós megoldás a gondolkodásmód átalakítása, mely a vizet a megfelelően magas helyre teszi az értékrendünkben, és amely segít megállítani a klímakatasztrófa kibontakozását is. 

 lead kép: aces.edu

Ezek is érdekelhetnek