2022. június 30. csütörtök
Pál

Elképesztő mértékben fehéredik a Nagy Korallzátony

2022. május 16., 08:00
Elképesztő mértékben fehéredik a Nagy Korallzátony

A korallok fehéredése a klímakatasztrófa egyik lesújtó és elkeserítő jelensége. Ezek a lények az élet színes kavalkádjának lehetőségét teremtik meg, fehéredésük pedig csapás az egész ökoszisztéma számára. Ez az esemény azonban nem folyamatos.  

A fehéredés hullámokban történik. 2016-óta 4 ilyen nagyobb fehéredési hullám volt, 1998-óta összesen 6. jelenleg a 2016 óta 4. hullámot éltük, éljük át, ez 2021-2022-es évre vonatkozik. A tudósok pedig átfogó jelentést készítettek a Nagy Korallzátony állapotáról, mivel az idei év különlegesnek mondható. 

 

A vizsgált időszakban ugyanis a La Nina jelenség volt az uralkodó, azaz alapvetően egy kevésbé meleg időszakot tudhatunk magunk mögött, több csapadékkal és viharral. Ennek megfelelően sok tudós arra számított, hogy a korallfehéredés idén nem lesz számottevő, hiszen a tengerek melegedése sem lesz kirívó ebben az időszakban. Nos, nem volt igazuk. 

A vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy a Nagy Korallzátonyon a mostani fehéredési esemény a terület 91%át érintette, vagyis egyike volt a legdurvább fehéredési eseményeknek. Ráadásul a fehéredés mértéke ott volt a legdrasztikusabb, ahol a turizmus is erőteljesen jelen van. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek