2023. szeptember 22. péntek
Móric

Élelmiszeripari hulladék? Nem, finom snack!

2020. április 5., 08:00
Élelmiszeripari hulladék? Nem, finom snack!

Az élelmiszerpazarlás egy olyan probléma, melyet nem lehet eléggé hangsúlyozni. És nem csak azért, mert a kukába hajigált élelmiszerek bomlása közben felszabaduló károsanyag a teljes kibocsátás 10%-ért tehető felelőssé! 

A pazarlás és háttere 

Bizony az étel kidobása hatalmas gond. Ennek egyik legszembetűnőbb jele, hogy a világon rengetegen éheznek, az éhhalál több áldozatot szed, mint a háborúk, míg a világ más tájain kilószám dobják ki a még fogyasztható ételeket is.  

kép: fao.org

A másik gond, hogy az évente kidobott 1.3 milliárd tonna élelmiszert meg is kell termelni. A zöldségek és gyümölcsök, gabonák termőterületet igényelnek, melyet az esőerdőktől vonnak el. Öntözni kell őket, melyhez édesvízre van szükség, amiből egyre kevesebb van. Műtrágyázzák őket, mely erősen szennyezi a folyókat, stb. Az állattartás, vagyis a hús előállítása pedig még hatalmasabb ökológiai lábnyommal rendelkezik. Annál mindenképpen nagyobbal, hogy akár csak részben is indokolttá tehessen ekkora mennyiségű pazarlást. 

 

 

Tenni kell ellene 

A pazarlás ellen többféleképpen is fel lehet lépni. Egyrészt kampányokban hívják fel a figyelmet arra, hogy mit is teszünk, és hogy ez lehetne másképpen is. Másrészt pedig olyan emberek is vannak, akik meglátják a lehetőséget abban, amiben mások csak a hulladékot. 

Éppen így tett a Goodfish nevű cég is, mely elkezdte felvásárolni a Bristol-öbölben dolgozó, kifejezetten csak a fenntartható halászatokból származó lazacbőrt. Ez a része a halnak élelmezési hulladékként végezte, nem nagyon lehetett vele mit kezdeni. A cég azonban újraértelmezte a bőrt, és snack formájában árulja. 

kép: goodfish.com

Az egészséges chips több ízesítésben is kapható, és nem csak fehérjét, tengeri kollagént és omega3 zsírsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben, de ráadásul csomagonként csak 90 kalória az egész. A Goodfish aprólékosan építette fel magát, ehhez két teljes évre volt szükség, de így volt biztosítható az, hogy valóban kiváló minőségű, és valóban fenntartható vöröslazac-bőrt használhassanak a lazacszirom elkészítéséhez. 

lead kép: goodfish.com

Ezek is érdekelhetnek