2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

Egyre veszélyesebbek lehetnek a téli sportok a klímaváltozás miatt

2020. november 28., 12:00
Egyre veszélyesebbek lehetnek a téli sportok a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás hatásait egyes régiók lényegesen erősebben érzik, mint mások. Ennek oka, hogy az átlagos melegedés lassabban érezteti rombolását, mint a szélsőségessé váló időjárás. 

Eső, szél és szárazság 

A hurrikánszezon idén szokatlanul hosszú és több vihart termelt ki már eddig is, mint bármelyik másik elődje, ráadásul még nincs is vége a rendszerek sorának. A világon egyre több helyről lehet hallani, hogy villámáradásokat okoztak a heves esőzések, hogy öklömnyi jégdarabok hullanak az égből, vagy éppen azt, hogy több száz éve nem látott mértékű szárazság köszönt be. 

kép: Courtesy of Petoskey Area CVB

Egyre gyakoribbak és egyre nagyobb kiterjedésűek az erdőtüzek, melyek terjedésében komoly szerepet játszik az erős szél is. Az IOD hatást mindkét végletén megsínylik az érintett területek, és a sort még nagyon sokáig lehetne húzni. A szélsőségessé váló időjárási jelenségek tehát már nagyon jól megmutatkoznak, miközben az átlaghőmérséklet emelkedéséből egyelőre nem nagyon láttunk hátrányt. 

Legalábbis felületesen szemlélve, hiszen hazánkban a folyók vízhozamának csökkenésében is tetten érhető a jelenség, és kanadai kutatók tanulmánya alapján a jégképződésben is megmutatkozik mindez. 

 

 

A jég 

A téli jégképződés visszafogottsága kifejezetten jó hír, már amennyiben azt nézzük, hogy kevésbé csúszósak az utak, vagy hogy kevesebb kárt tesz a jég a kertekben. De ha a tavakat szemléljük, akkor más kevésbé pozitív a dolog. Az ökológiai hatások mellett a tudósok most azt kutatták, az emberekre milyen következményei vannak a jégréteg vékonyodásának. 

kép: theaficionados.com

Sajnos van összefüggés, méghozzá elkeserítő. Az utóbbi 30 évben, 10 országban bekövetkezett 4000 fulladásos haláleset vizsgálatával a tudósok kijelentették, hogy a felmelegedés következtében sajnos egyre nagyobb mértékben növekszik meg a téli fulladásos halálesetek száma. 

A leginkább veszélyeztetett korosztály a serdülők, és a 9 év alatti korosztály. De tulajdonképpen bárki veszélyben lehet, aki a jégre merészkedik. A jegesedés ránézésre ugyan kielégítő, de a jégrétegek közt víz található, ami jelentősen gyengíti annak szerkezetét. A kutatók arra is rámutattak, hogy most, a pandémia árnyékában a veszély fokozott, hiszen lényegesen többen választanak szabadtéri sportolási lehetőségeket, melybe telente a tavakon való korcsolyázás, csúszkálás is beletartozik. 

lead kép: silverkris.com