2022. október 2. vasárnap
Petra

2020 a pusztítás éve

2020. november 28., 08:00
2020 a pusztítás éve

Iota a 2020-as hurrikánszezon királya, legalábbis egyelőre. A szakemberek szerint Iota után még kialakulhatnak rendszerek - egészen pontosan még kettőt várnak -, de erejüket tekintve már nem lesznek ilyen hevesek. 

kép: Eric Thayer/Getty Images

Az előrejelzések alapján az idei szezonra 13-22 viharral számoltak a szakemberek, ezzel szemben már a 30-at is elértük. A fenntartott 21 név kevés volt, a görög ábécé betűit használva pedig olyan neveket is alkalmazni kellett, amiket eddig sohasem. 

 

Hogy mennyiben lesz igazuk a szakembereknek azt sajnos nem lehet megmondani, hiszen sok esetben a természet fittyet hány az előrejelzésekre, melyeket a tapasztalat és az akkori mintázatok alapján alakítanak ki. Igaz ez a viharok számának alakulásában, az intenzitásukat tekintve, vagy éppen abban is, hogy egy-egy vihar hogyan fog viselkedni – hiszen Laura esetében sem sikerült megjósolni azt az őrjöngést, amit a viharrendszer végül tett. 

kép: Bob Behnken NASA

A szezon hivatalosan november 30-ig tart, ám nem ez lenne az első eset, hogy még decemberben is kialakulnak rendszerek. Erre sajnos az esély is igen nagy, hiszen a tenger hőfoka most is magas, ami kedvez a hurrikánok és a gyengébb viharrendszerek létrejöttének. 

kép: CIEM

A 2020-as szezon több rekordot is hozott, ez kétségtelen, de egyelőre azt még nem állíthatjuk, hogy az eddigi legdurvább, 2005-ös viharszezonra is rátett egy lapáttal. Hiszen az említett rendszerek még formálódóban vannak, és az esélyük is megvan arra, hogy jelentős hurrikánná nőjék ki magukat. 

kép: Sun Sentinel

lead kép: Orlando Sentinel

Ezek is érdekelhetnek