2023. március 21. kedd
Benedek

Egyre olcsóbbak a napelemek

2020. augusztus 22., 12:00
Egyre olcsóbbak a napelemek

A napelemes rendszerek lakossági telepítése egyre és egyre nagyobb léptékben valósul meg. Ami fantasztikusan jó hír minden embernek. Ezzel ugyanis jelentősen hozzá tudunk járulni egy élhető, fenntartható bolygó megteremtéséhez. Csak hát az árak... 

Nem olcsó, de megéri 

Nem lehet azt mondani egy napelemes rendszerre, hogy kifejezetten olcsó lenne, már abban az esetben, ha szorosan csak azt nézzük, mennyibe kerül. És hát kénytelenek vagyunk ezt nézni, mert bár tudjuk, hogy viszonylag gyorsan megtérülhet a befektetés, attól még a pénzt elő kell teremteni hozzá. Ebből a szempontból pedig Közép - Magyarország, pláne a Pest megyei régió nem éppen előnyös helyzetben van, hiszen támogatást sem nagyon tud elérni a rendszerek telepítéséhez. 

kép: solarpowerworldonline.com

Pedig nagyon jó lenne, hiszen ez lehetővé tenné, hogy áramszámlánkat közel nullára, vagy ténylegesen nullára csökkentsük. És ez akkor igazán érdekes, ha tervezzük, hogy átállunk az elektromos fűtési megoldásokra, esetleg már eleve ezzel számolunk, hiszen így egy háztartás rezsije szinte teljes egészében lenullázható lesz. 

 

Koronavírus 

A koronavírus szinte minden ipari szegmensnek betette a kaput, és ezzel a napelemes piac sem volt másképpen. Érdekes módon azonban ez most nekünk nagyon jó. Persze logikus, ha belegondolunk: a pandémia miatt erősen lanyhult a kereslet a panelek iránt, ami azt jelenti, hogy a piaci szereplők kénytelenek voltak engedni árréseikből, hogy fenntarthassák forgalmukat. Azaz olcsóbbak lettek a napelemek. 

kép: romag.co.uk

Ezt megfejeli a trend is, mely évről évre lejjebb nyomja a panelek árait, vagyis az egész rendszer telepítése is olcsóbbá válik. A piaci elemzők 2025-re 20%-os árcsökkenést tartanak reálisnak az amerikai piacokon, de ez a trend Európában is megfigyelhető, vagyis minket is érinteni fog. 

Sajnos az árképzés egyes elemeit nehéz lejjebb szorítani. Ilyenek a marketing költségek - igen drága rátalálni az ügyfelekre -, és ezzel nem is nagyon lehet mit kezdeni. A másik az engedélyeztetési költségek - és nem utolsó sorban a bürokráciával hadakozás -, melyek szintén jelentős tételt tesznek ki egy rendszer esetében. Ennek csökkentése elképzelhető, de ehhez az államok szerepvállalására is nagy szükség lesz. 

lead kép: microsoft.com

Ezek is érdekelhetnek