2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Egyre alacsonyabbak az erdőink a klímaváltozás miatt

2020. június 6., 16:00
Egyre alacsonyabbak az erdőink a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás sajnos hatással van szinte mindenre. Ez igaz az erdők esetében is, ami azonban mindannyiunk számára komoly gondot jelent. Egy friss tanulmány arra is rámutat, hogy miért. 

Klímakatasztrófa és erdők 

A klímakatasztrófa nem csak azzal jár, hogy egyre melegebb van. Sajnos hatással van a teljes élővilágra, növényekre, állatokra és persze az emberre is. A Sience magazinban megjelent friss tanulmány alapján az erdőségekre gyakorolt hatás nem csak a növényzetet, hanem az állatokat és minket, embereket is érint. 

kép. wikimedia.org - Ulamm

Mivel a növények a fotoszintézis során szén-dioxidot kötnek meg - többek közt ez az anyag teszi lehetővé az energiatermelésüket és növekedésüket -, így azt gondolnánk, hogy a több szén-dioxid jó a növényeknek. Ez azonban sajnos nem igaz. Ha csak a co2 szint emelkedéséről lenne szó, még igaz is lehetne a tézis, azonban itt nagyon sok összetevővel kell számolni, melyek hatást gyakorolnak az élő szervezetekre. A szárazság, az egyenlőtlen csapadékeloszlás és sok már természetes összetevő is roncsolja az erdőségeket, és persze nem szabad megfeledkezni az emberi tevékenységekről sem. Mindezek együttesen eredményezik azt, hogy a világ erdei nem csak kiterjedésükben, hanem magasságukban is zsugorodnak. 

 

Eltűnő faóriások 

Hogy miért is lesz kisebb egy erdő? A szárazság miatt a növényeknek sokkal több energiába kerül magasra juttatni a tápanyagokat a gyökerektől. Ezen lehet spórolni a kisebb termettel. Igaz, hogy a co2 szint emelkedése serkenti a növekedést, de ez többnyire csak a fiatalabb erdőket érinti, az ősi erdőségeket nem. 

kép: kcls.bibliocommons.com

Ha pedig kisebbek a fák, akkor zsugorodnak azok az életterek is, melyek a földfelszín felett, az erdőségek különböző szintjein vannak jelen. Ez pedig sajnos a biodiverzitás további hanyatlásához vezet, mely az egyik katasztrófából a másikba sodor bennünket. 

A klímakatasztrófának tehát mindenképpen gátat kell vetni, és nem csak azzal, hogy új fákat ültetünk. Ez is nagyon fontos, de önmagában kevés a kettős katasztrófa kibontakozásának megállításához! 

lead kép: wilderness-society.org

Ezek is érdekelhetnek