2020. december 5. szombat
Vilma

Egyelőre marad a több tonna szemét az Everesten

2020. május 11., 12:00
Egyelőre marad a több tonna szemét az Everesten

A szemét az egész világon komoly gondokat okoz, nem utolsó sorban hozzájárul a károsanyag - kibocsátáshoz is. Szemetelni pedig valamiért mindenhol szoktunk. Különösen érdekes hely ebből a szempontból a Csomolungma, hiszen itt a hegymászók bevett gyakorlata, hogy a kiürült, elszakadt dolgokat egyszerűen ott hagyják, ahol éppen vannak. 

Szemét és szemét 

A hegy meghódítása embert próbáló feladat, minden cseppnyi energiára szükség van hozzá. Ez az oka, hogy a hulladékokat már nem viszik magukkal a hegymászók. A dolog érthető, de közel sem elfogadható. A hegyen jelenleg is több tonna szemét hever, elszakadt sátrak, kiürült oxigénpalackok, vizes palackok és számos más hulladék formájában. Ezen felül igen sok holttest is temetetlenül hever a fagyos világ csendjében. 

kép: blogs.dw.com

A hegy takarítására a nepáli kormány elkülönített egy nagyobb összeget, vagyis a dolog őket sem hagyja hidegen. A klíma átalakulásával és a felmelegedéssel pedig az Everesten is csökkent a hó mennyisége, ezzel pedig még több szemét, és még több holttest került elő a fehér lepel alól. A takarítás pedig most létkérdés lehet azoknak a hegyi vezetőknek és hordároknak, akik munka nélkül maradtak. 

 

Elmarad 

A nepáli kormány a koronavírus miatt tavasszal nem engedélyezte a hegy meghódítására induló hegymászóknak az utat, így az őket segítő több tízezer ember elbúcsúzhatott a fizetésétől. Reményük azonban a nepáli kormány döntésében volt, hiszen a hegyen a szemétszedés nem egészen olyan, mint egy erdőben. Ehhez nem elég egy tüskés végű bot, meg néhány zsák, komoly felkészülés és fizikai kihívás a takarítás. 

kép: Everest Summiteers Association - eco-businesss.com

A járványhelyzet azonban itt is rombol, kétségessé tette, hogy egyáltalán megvalósulhat-e a szemétszedési akció. A hulladék felhalmozódása ellen a kormány 2014-ben bevezetett egy törvényt, melynek értelmében minden mászónak 8 kilónyi hulladékot kell lehoznia magával. Ennek ellenére a hegyen elképesztő mennyiségben hevernek az üres gázpalackok, sörösüvegek, és más hulladékok. A megoldást az jelentheti, hogy limitálják, naponta hány ember mászhat a hegyen, ezt a kormány már erősen fontolgatja. 

 lead kép: iStock-DanielPrudek