2020. január 23. csütörtök
Rajmund, Zelma

A világ tetején 11 tonna szemét

2019. június 13., 16:00
A világ tetején 11 tonna szemét

A Mount Everesten is kell nagytakarítani, ami azért elég elkeserítő. Az pedig még döbbenetesebb, hogy a mostani akció során 11 tonna (!) szemetet hoztak le a hegyről. 

A világ teteje 

A Mount Everest a világ legmagasabb pontja a maga 8848 méteres magasságával. Hegymászók százai kísérlik meg minden egyes évben meghódítani a tekintélyt parancsoló hegyet, akik közül mintegy 5000 embernek sikerült eddig. Ez nem nagy szám, tekintve, hogy mekkora tömeg indul útnak minden egyes évben. Ráadásul sokan nem tisztelik eléggé a hegy erejét, ennek következtében pedig több, mint 300-an lelték halálukat a jegyes csúcsok között. 

kép: nytimes.com

A hegy megmászásának szigorú szabályai vannak, legalábbis papíron. Engedélyekre van szükség, meg van határozva egy bizonyos tempó, és az is ki van kötve, hogy minden hegymászónak 8 kiló szemetet kell magával hoznia a hegyről. Ezt azonban a legtöbben nem tartják be. Ennek köszönhetően pedig elképesztő mennyiségű szemét található a hegyen. Műanyagok, konzervek, sátrak, kötelek és oxigénpalackok. 

Ember, mit teszel 

Azért azt tisztázni kell, hogy az Everest hatalmas erőket követel az embertől, vagyis a szemétszedés nem kifejezetten azon múlik, van-e kedvünk hozzá. Azonban tény, hogy az Everest jól példázza: valahogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mit is teszünk, ha valami kényelmes, vagy nagyon szeretnénk. Ennek azonban ára van, méghozzá nem is kicsi. 

kép: littleboyreports.com

Nem is csak arról van szó, hogy a Himalája gleccserei milyen szennyezéseket kénytelenek elviselni, pedig az sem kevés, hiszen a mostani akció során is csak a Mount Everestről 11 tonnányi hulladékot és négy holttestet hozott le egy 12 serpából álló csoport. A helyi hatóságok ugyanis előbb vagy utóbb kénytelenek lesznek erőteljes korlátozásokat is bevezetni, ha szeretnék még megőrizni a hegyet, és annak hangulatát. Nem olcsó mulatság ugyanis a hegymászás, és bár a hulladékot sokan nem szívesen cipelik magukkal, azért azt szeretik, ha szép a környezet, és valóban a hegyre tudnak koncentrálni, és nem a műanyag zacskókat, konzerveket kell kerülgetniük. 

lead kép: nbcnews.com