2022. december 8. csütörtök
Mária

Egy vegán óvszer rendel

2019. december 23., 13:00
Egy vegán óvszer rendel

Világunkban igen sok dolgot alapjaiban vagyunk kénytelenek újraértelmezni, abban az esetben, ha környezettudatosságot komolyan vesszük. Ezek közt a legelső helyen szerepel a fogyasztás, illetve az, hogy megválogassuk, milyen termékeket is veszünk. Ebben pedig az is kiemelt szempont, hogy állati eredetű anyagokat ne tartalmazzon a termék. 

Miért ne? 

Mért lenne fontos, hogy a termékeink zöme vegán besorolást kapjon? Ebben az esetben, ha egy termék tartalmaz állati eredetű anyagokat, amiket az állatok nem jókedvükben adnak oda, az bizony nem éppen jó dolog. És ez a kritérium igencsak sok termékre igaz. 

kép: interestingengineering.com

A leginkább a kozmetikumok piaca érezhetné magát kellemetlenül, mikor az állatkísérletekkel olyasmit művel, ami emberhez méltatlan. A dolog persze nem ennyire fekete vagy fehér, hiszen azt sem szeretné senki, hogy a babakrémtől a gyerek bőre felhólyagosodjon, vagy a sminktől begyulladjon a szem. De nem az a megoldás, hogy ártatlan állatoknak okozunk fájdalmat. 

Éppen ezen a vonalon elindulva válik mind népszerűbbé a vegán termékek köre, vagyis azoké, melyek nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat. Ezzel ugyanis a környezetre is kisebb terhelés rónak, ugyanis a tesztelő laborok kisebb szennyezéssel üzemelnek, ha állatokon nem kísérleteznek. 

Mi lehet vegán? 

Tulajdonképpen majdnem minden. Hogy egy nagyon jó példát említsünk, az óvszer is lehet környezetbarátabb. Sokan nem is gondolnák, de a leggyakrabban alkalmazott védekezési módszer tárgya, vagyis maga a kondom is tartalmaz állati eredetű fehérjét, a kazeint. Ez az anyag az emlősök tejében található meg, és a latex gumihoz keverik, hogy az rugalmasabb legyen.  

kép: bbc.com

Ám ma már a vásárlói igényekre reagálva létezik olyan startup, mely vegán óvszereket kínál. Ezekben a guminkban a kazeint egy növényi fehérjével helyettesítik, így maga a kondom is környezetbarátabb, mint “normál” társai. Ez pedig fontos szempont lehet, mert bizony az óvszer igencsak gyakori a hulladékok közt, és - mivel emberi eredetű váladékot tartalmaz - veszélyes is. Azzal, ha környezetbarátabbá tesszük biztosan nem mentjük meg a bolygót, de azért egy kis lépést teszünk az irányába.

lead kép: mygoodtimes.in

Ezek is érdekelhetnek