2023. január 29. vasárnap
Adél

Egy napkéményt valaki?

2020. június 29., 08:00
Egy napkéményt valaki?

Ismerjük a napelemet, a szélenergiát és a napkollektort is. Azt is tudjuk, hogy mindegyiket lehet fűtésre is használni, illetve kettőt hűtésre is, de csak áttételesen. Most ismerjük meg a napkéményt, ami nevetségesen egyszerű, olcsó, utólag is nagyon egyszerűen telepíthető, és a fűtési, hűtési költségeket a felére képes redukálni. 

Napkémény 

Képzeljen el egy kéményt, mely azért szélesebb, mint amelyiket akkor alkalmazunk, mikor gázzal fűtünk. Ez a kémény igazából akárhogyan kinézhet, a lényeg, hogy fekete legyen, mivel a nap energiáját így képes a legjobban hasznosítani. A sötét szín elnyeli a meleget, ami a kémény belsejében jelenik meg. 

kép: forbes.com

A meleg levegő felfelé száll, ez egyszerű fizika, és ez a másik összetevő a szín mellett, mely a kémény működését garantálja. Ha szeretnénk lehűteni a nyári forróságban az épületet, akkor nincsen más dolgunk, mint megnyitni a kémény tetejét. A kémény belseje felforrósodik, és a meleg levegő felfelé áramlik. Ezzel együtt alulról hidegebb levegőt szív be, vagyis a ház szellőzése, friss levegővel való feltöltése máris megoldott, a benne lévő hőmérséklet pedig jelentősen csökken. Az elegánsan egyszerű megoldás az RMIT Egyetem kutatóinak fejéből pattant ki. 

 

19% 

A világon az elhasznált energia 19%-a fűtésre és hűtésre megy el. A napkémény ezt a számot 50%-kal is képes visszavágni, hiszen mindkettőre alkalmas.  

Ha a cél a fűtés, akkor sincsen más dolgunk, mint elzárni a kémény kivezető nyílását, és a meleg levegőt visszavezetni a zárt térbe. Hiszen a nap akkor is felmelegíti a kémény sötét felszínét, ha süt. Ha nem, akkor marad a megszokott rendszer, de a spórolás kétségtelenül jelentős. 

kép: PAT POWERS & CHERRYL SCHAFER -GETTY IMAGES

Arról nem is beszélve, hogy biztonsági előnyei is vannak. Egy esetleges tűznél ugyanis mind a forró levegőt, mind a füstöt kifelé szívja a térből, vagyis jelentősen megnöveli a menekülés lehetőségének idejét. Amíg nincsen nyitva ablak, hogy friss levegő áramoljon be, addig a füst elszívásával jobb látási körülményeket teremt, és akár 14 perce is növelheti az eredeti 6 perces evakuálási időt. Ez pedig jelentős különbség, hiszen közel negyed óra alatt a lassabban haladó emberek is bőven biztonságos helyre képesek jutni. 

lead kép: apod.nasa.gov

Ezek is érdekelhetnek