2023. június 3. szombat
Klotild

Egy klímaváltozás is nagyban hozzájárult a Neandervölgyi ember bukásához

2021. február 28., 08:00
Egy klímaváltozás is nagyban hozzájárult a Neandervölgyi ember bukásához

Gondolkozott már azon, miért lehet az, hogy olyan sok cikkben kiemelik: jelenleg egy olyan klímaváltozást élünk meg, melyet az emberi tevékenység gyorsít fel a végletekig? 

kép: shutterstock.com-Procy

Nem azért, mert sokan tagadják magát a klímakatasztrófa tényét is, hanem azért, mert bizony klímaváltozás sok dolog következménye lehet. Igaz, ezek jellemzően néhány ezer évig eltartó folyamatok, a gyorsan változó klíma ritka jelenség, de messze nem példa nélküli. 

kép: express.co.uk getty

Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi helyzetért bizony az emberiség a felelős, de találunk példát a történelemben igencsak hirtelen lejátszódó klímaváltozásra is, méghozzá 42 000 évvel ezelőtt. Akkor az ember már javában ténykedett a bolygón, igaz, fejlettségben még messze nem ott tartott, mint most. 

 

 

 

Az akkor lejátszódó folyamat egy mágneses pólusváltás és a Grand Solar Minimum hatása volt, mely bizony drasztikusan átalakította az életet - mutat rá egy nemrégiben megjelent tanulmány, melynek adatait a kauri fák tanulmányozásával nyerték. Az akkor lezajló klímakatasztrófa keze is benne van abban, hogy a Neandervölgyi ember Európában kihalt. 

kép: NASA/Goddard

De nem csak az emberi faj egyik ága tűnt el a föld színéről, hanem sok más állat is, főleg az úgynevezett megafauna képviselői. Ilyenek voltak az óriásvombatok, vagy éppen az ősi orrszarvúak. 

kép: Nelson Parker

lead kép: NBC News

 

Ezek is érdekelhetnek