2022. október 4. kedd
Ferenc

Egy dinoszaurusz modern változata 

2020. január 23., 12:00
Egy dinoszaurusz modern változata 

Vannak ikonikus járművek, melyeket egy ideig szinte mindenki szeretett volna birtokolni. Aztán változtak a körülmények, és ezek az imádott járművek eltűntek a porondról, most azonban egyikük főnixként születhet újjá. 

A SUV előtt 

Nem a SUV az egyetlen olyan kategória, mely világhódításba kezdett úgy, hogy igazából nincsen rá szükség. Ezt tette anno a magas építésével és hatalmas méreteivel kitűnő terepjárók világa is, egészen pontosan egy ikonikus képviselőjük, a Hummer. 

kép: en.wikipedia.org

Eredetileg katonai járműnek készült, talán ez is hozzájárult a népszerűségéhez. Kinézetre, hangra elpusztíthatatlannak tűnik, olyan, mint egy modern tank. És annyit is fogyaszt. Éppen ez lett a veszte, hiszen a Hummer, bár remekül mutat, elképesztően sokat fogyasztott, így nem csak megvenni, hanem fenntartani is egy vagyon volt. Nem is beszélve arról, hogy a divat megadta neki a kegyelemdöfést, hiszen ma már aki Hummerrel jár, biztosan nem környezettudatos, vagyis nem trendi. 

 

Kihalt, de feltámad 

Mindezek együttesen a Hummert kivonták a forgalomból, ma már nem gyártanak belőle egyetlen példányt sem. Legalábbis most, mivel a tulajdonos, a General Motors eljátszott a gondolattal, hogy a Hummer visszatérhetne a porondra. Most azonban a GMC márka egyik tagjaként debütálna, és ami a legfontosabb, tisztán elektromos hajtással rendelkezne. 

kép: motortrend.com

Bár így már a Hummer is lényegesen környezettudatosabb, de azért azt is meg kell jegyezni, hogy egy ilyen monstrumot mozgatni még mindig rengeteg energiába kerül. Az elektromos változat is lényegesen nagyobb energiafelvétellel közlekedne, mint mondjuk egy modell 3, vagy egy e-up. De a divat nagy úr, és bizony a Hummer státusszimbólum volt a maga idejében. A visszatérése pedig éppen ebbe a kategóriába szállhat bele páros lábbal, és - amennyiben a teljesítménye is rendben van – komoly ellenfele lehet a modell X-nek vagy az elektromos divatterepjárók bármelyikének. De ez legtöbbünket nem fog közvetlenül érinteni, mivel a Hummer már a tündöklése alatt sem volt egy olcsó autó, elektromos változatban sem valószínű, hogy 30 millió forint alatt érkezne. 

lead kép: wallpaperaccess.com

Ezek is érdekelhetnek