2022. október 5. szerda
Aurél

Az Avatar megelevenedik a Földön is

2020. január 10., 08:00
Az Avatar megelevenedik a Földön is

Az autózás környezetre gyakorolt hatása igen nagy, ezt senki sem vitatja. Az elektromos közlekedéssel ez a hatás mérsékelhető - már persze akkor, ha az áram megújuló forrásból származik -, de ettől még a lábnyom nem lesz nulla. 

E-autók 

Az elektromos autózás - a már említett feltételekkel - mindenképpen jobb megoldás, mint a hagyományos meghajtású autók. Segítségével ugyanis a szén-dioxid kibocsátás nullázható, mely hatalmas segítséget jelent a klímakatasztrófa elleni küzdelemben. De ez azért nem jelenti azt, hogy ne lenne ökológiai lábnyoma az elektromos közlekedésnek is. 

kép: dezeen.com

Az ülések szövete, a műanyag alkatrészek, a felhasznált faanyag, a gumik és még számtalan apró dolog a környezetre káros hatással lehet. De talán a legfontosabb mégis az akkumulátor, ezeknek az autóknak a lelke, ami sajnos veszélyes hulladék, vagyis az e-autózás jelentős terjedése előbb, vagy utóbb cseberből - vederbe szindrómával zárul majd. Persze csak akkor, ha az akkumulátorokat nem gondoljuk újra. 

 

A Mercedes előre tör 

Idén, Las-Vegasban mutatta be a Mercedes a tanulmányautóját, melyet az Avatar című film ihletett. A koncepcióautó a VISION AVTR nevet kapta. Kinézetre, formavilágra pedig tökéletesen illeszkedne a filmbe, már ha a Pandorán használnának a terepjárókon kívül más személyautót is. 

A kocsi erősen a jövőbe mutat, hiszen kormány sincsen benne, a sofőrrel biometrikus kapcsolatot tart fenn, miközben a környezettel is kommunikál, egyfajta szimbiózist létrehozva ember, gép és természet között. 

kép: hu.motor1.com

Az ülések újrahasznosított textilből és PET palackokból készülnek, a felhasznált faanyag fenntartható gazdaságból származik, és egyáltalán, az egész gyártási folyamat során, illetve az autó minden egyes apró részleténél kiemelt szempont volt a fenntarthatóság, amit a gyár garantál is. Az igazi újdonság azonban az akkumulátor. 

Az AVTR ugyanis nem a hagyományos energiatárolók egyikét tudhatja magáénak. Az erőt itt egy grafén alapú, organikus akkumulátor szolgáltatja, mely energiatárolás szempontjából is remek választás, arról nem is beszélve, hogy minden része maradéktalanul lebomlik, vagyis a környezetre gyakorolt hatása minimális. Ezzel pedig az AVTR valóban a jövőbe mutat, egy olyan közlekedés korába, ahol a mobilitás nem követel a természettől olyan áldozatokat, melyek minket is veszélybe sodornak. 

lead kép: mikeshouts.com

Ezek is érdekelhetnek