2021. január 25. hétfő
Pál

Durva hőhullám van a skandinávoknál 30°C-os meleg tombol

2020. június 16., 12:00
Durva hőhullám van a skandinávoknál  30°C-os meleg tombol

A vasárnapi vihar után azt azért erős lenne állítani, hogy kellemes idő van hazánkban. Borult, csapadékos napok vannak mögöttünk, és hasonlóakkal kell számolni továbbra is. Ha kisüt a nap, akkor viszont érezzük, itt a nyár. 

kép: severe-weather.eu

A Mikulás ezzel szemben a hőguta határán lehet. Egy hőhullám vonul végig Skandinávián, mely Lappföldet is érinti, ahol a tél nagyszakállú jótevője az ajándékokat gyártatja a manóival. Most azonban valószínűleg inkább árnyékot keres, mivel a területen - bár erősen északi régióról van szó - közel 30°C-os hőség tombolt hétfőn, és várhatóan a következő napokban is jelen lesz. 

 

A kialakulása egy erős gerincnek köszönhető, mely Európában húzódik, és amely alatt lévő légtömegek az északi területeken erős meleget szállítanak. A hőhullámok sajnos lassan megszokottá válnak az erősen északi területeken is, de a mostani meleg még így is szokatlan. 

kép: severe-weather.eu

A rekorder a finneknél Ylitornio Meltosjarvi, ahol 28.8%C-ot mértek, a norvégoknál Meraker-Egge, itt 28.1%C volt, de az abszolút győztes a svédeknél található Boden, ahol 29.8%C-os hőség tombolt. 

kép: severe-weather.eu

lead kép: Jouko Sirkkala