2022. október 4. kedd
Ferenc

Dolores sem volt rest, letarolta a banánültetvényeket

2021. június 27., 14:00
Dolores sem volt rest, letarolta a banánültetvényeket

Az idei hurrikánszezon első nevezett vihara, Ana előbb érkezett, mint kellett volna. Bill, a második játékos nem zavart olyan sok vizet, már ami a pusztítás mértékét illeti, mert jelenlétét átélni, ha még csak távolabbról is, nem lehetett valami szívderítő dolog. 

kép: mexicodailypost.com

A harmadik nevezett vihar, Claudette azzal lepte meg a szakembereket, hogy bár a szárazföld felett tartózkodott, ahol a viharok rendszerint gyengülni szoktak a domborzati akadályok miatt, ez a viharrendszer bizony erősödött, és sajnos ennek köszönhetően halálos áldozatokat is szedett. De már itt is van  Dolores, a negyedik nevezett vihara a szezonnak. 

kép: ruetir.com

Mivel a szakemberek jó előre beharangozták, hogy most aztán lesz hadd-el-hadd, és olyan rombolásnak, tombolásnak leszünk szemtanúi az idei szezonban, amilyenre még nem volt példa, így szinte mindenki növekvő rettegéssel szemlélte a szezon viharainak születését. És most már a negyediknél tartunk, de hurrikán erősségű még most sem született. 

 

 

Bár igaz, hogy meteorológiai értelemben messze nem ezek a legrosszabb viharok, a gazdasági mutatók azért kicsit sem hálásak a megjelenésükért. Dolores-ről nem igazán lehetett hallani, na nem azért, mert nem volt rombolás a nyomában, hanem azért, mert ez nem volt kiemelkedő. Már persze, ha országokra vetítve nézzük, mert Colima város ezzel biztosan vitatkozna egy darabig.  

kép: ruetir.com

A mexikói város egyik legfontosabb tevékenysége a banántermesztés, aminek Dolores rendesen keresztbe tett. A vihar 115 km/h-ás széllel és mintegy 400 mm csapadékkal érkezett a területre, és körülbelül 9000 hektáron egyszerűen legyalulta a banánfákat. Mexikó gazdasági életében a banán fontos szerepet tölt be, és az aszályos időjárással, illetve a negyedik nevezett vihar pusztításával együtt komoly veszteségeket kénytelen elkönyvelni ezen a téren is. 

kép: NOAA

lead kép: archyworldys.com

 

Ezek is érdekelhetnek