2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Claudette meglepte a szakembereket és az embereket is - 13 halálos áldozatot is szedett

2021. június 25., 11:00
Claudette meglepte a szakembereket és az embereket is - 13 halálos áldozatot is szedett

Claudette, a hurrikánszezon harmadik nevezett vihara nem viccelt. Már előre lehetett tudni, hogy igen nagy mennyiségben hoz magával csapadékot, az előrejelzések szerint akár 300 mm-t is. Ebben nem is kellett csalódni, a viharrendszer útján a villámáradások és a földcsuszamlások is megjelentek, ahogyan azt előre jelezték. 

kép: Alicia Jossey

A meteorológus szakemberek úgy kalkuláltak, hogy miután Claudette földet ér gyengülni is kezd. Ez szokványos, hiszen a domborzat szép lassan lecsiszolja a szélerősséget és szétzilálja a viharrendszert. Most azonban nem ez történt, Alabama felett a viharrendszer erőre kapott, és újra elérte a trópusi vihar státuszt. 

kép: Alicia Jossey

Az, hogy megerősödött Claudette nem lenne akkora baj, hiszen a rombolás így is borítékolható volt. Sajnos azonban erősödése után 13 életet is követelt. A halálos áldozatok közt gyerekek is voltak, akik a házukra zuhanó fa áldozatává váltak, de több közúti balesetet is előidézett az áradás és az erős szél. 

 

 

 

Cloudette több tornádót is életre keltett, melyek összesen mintegy 50 házat rongáltak meg. A repülő tetődarabok és a kicsavart fák pedig több sérültet is hagytak maguk után. A tornádók mellett a szél ereje is alapvető gondokat okozott, ami nem is csoda, tekintve, hogy sok helyen elérte a 130 km/h-ás erősséget is. 

kép: Colin Scroggins

A viharos szél romboló tevékenysége, illetve a nagy mennyiségű csapadék miatt az államban több autópályát és hidat is le kellett zárni. A viharrendszer az áramellátásban is zavarokat okozott, nagyjából 13 000 háztartásnak kellett nélkülöznie ezt a fajta energiát. 

kép: Kelsey Coffey

Claudette keddre elveszítette erejét, és poszttrópusi ciklonná szelídült, majd szép lassan eloszlott, ahogyan az várható volt. 

kép: Kelsey Coffey

lead kép: Kelsey Coffey

Ezek is érdekelhetnek