2023. január 31. kedd
Marcella

De mi lesz a törött napelemekkel?

2020. április 20., 08:00
De mi lesz a törött napelemekkel?

A tiszta energiák termelésével kapcsolatban nem szabad megfeledkezni arról az “apró” részletről sem, hogy milyen anyagokat is használunk például a napelemek előállításához, és azokat hogyan és honnan szerezzük be. 

Pazarlás 

Az emberiség egyik legnagyobb gondja, hogy azt gondolja, végtelen mennyiségben állnak rendelkezésre a nyersanyagai, és így nem gond, ha könnyedén bánik velük. Olcsóbb másik bányát nyitni, mint újrahasznosítani? Nosza, tegyük azt! Csakhogy ez a dolog hosszabb távon nagyon erősen visszaüt, olyan mértékben, hogy mindenképpen, anyagilag is érdemes lenne az újrahasznosítás felé fordulni, amennyire csak lehet. 

kép: diysolarhomes.com

Ez igaz a tiszta energiák kinyerésére használt eszközök esetében is. Nyilván az első lépés, hogy olyan anyagokat használunk fel a gyártás során, melyeket újra lehet hasznosítani, és nem olyanokat, melyek mindenképpen a kukában kell végezzék. A hulladék emberi találmány, arra a természetben máshol nincsen példa. Így, ha szeretnénk sokáig ezen a bolygón élni, akkor a hulladékot bizony újra kell értelmeznünk, mint alapanyag. 

 

Panelek 

A napelemek terjedése csodálatos hír a bolygó szempontjából, egészen addig, míg azok működőképesek. Amikor azonban bemondják az unalmast, akkor bizony költséges és szennyező módon lehet csak újrahasznosítani őket. Ez is sokkal jobb megoldás, mint a fosszilis anyagok használata az energia előállítására, de kiküszöbölhető. 

A La Mia Energia nevű olasz vállalkozás olyan újrahasznosítási módszert dolgozott ki, mely a forgalomban lévő napelemek esetében remekül alkalmazható, és nem hogy mérgező anyagokat, vagy kémiai hulladékokat, de még port sem igazán termel, valamint a panelek anyagainak 99%-át vissza lehet nyerni vele. A rendszert most kezdték népszerűsíteni, és nagy jövő előtt áll. 

kép: sinovoltaics.com

A legfontosabb különbség az eddigiekhez képest, hogy az új gép fizikai elkülönítést végez, nagyon eredményesen. Ez persze egy bonyolult folyamat, de a lényeg, hogy sem hőbefektetést, sem kémiai anyagokat nem igényel. Sőt, az egész rendszer mobilizálható, a kisebb kivitele egy 13 méteres konténerben is tökéletesen elfér. 

Amellett, hogy meglepően nagy százalékban képes visszanyerni a hasznosítható anyagokat – a beolvasztható üveget, a műanyagokat vagy éppen a rezet – mindezt elképesztő gyorsasággal teszi! A cég ígérete alapján ha megfelelő méretben rakunk napelemeket a megfelelő méretű gépbe, akkor a folyamat csupán 40 másodpercet vesz igénybe. Ha nem a megfelelő darabokkal számolunk, akkor sem sokkal hosszabb a folyamat, és igazából nem is ez a lényeg, hiszen a visszanyert anyagok segítségével a napelemek ára erősen minimalizálható. Nem kell újra kitermelni, nem kell újra tisztítani, csupán felhasználni. 

lead kép: Michael and Kristine Sinclair

Ezek is érdekelhetnek