2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

Cserép challange - avagy mi a helyzet, ha kifogytunk otthon a cserepekből?

2020. április 29., 12:00
Cserép challange - avagy mi a helyzet, ha kifogytunk otthon a cserepekből?

Hatalmas öröm, hogy bár kénytelenek vagyunk otthon maradni, de virágokat így is tudunk venni, egyre és egyre több zölddel tudjuk magunkat körülvenni. Csakhogy, miközben tobzódunk a szebbnél szebb begóniák, muskátlik, petúniák és rózsák, vagy bármilyen más növény látványában, sokszor egyszerűen kifogyunk a cserepekből, ami gond, hiszen most nem lehet csak úgy elfutni a boltba cserépért. 

Miből lehet cserép? 

A kérdés inkább úgy hangzik, miből nem? Sokkal előnyösebb is, ha a háztartásunkból a már nem kellő darabokat értelmezzük újra. Ezzel nem csak műanyagot spórolunk, hanem a szemét mennyiségét is csökkenthetjük.  

kép: outdoortheme.com

A konyhából válogatni cserépnek valót nem nagy kunszt, csak arról kell gondoskodni, hogy a kiválasztott edény, vagy tál alja lukacsos legyen. Ezt egy fúróval, rosszabb esetben egy szög és egy kalapács segítségével könnyen megoldhatjuk. 

 

Nagyobb kihívás, ha a hálóban nézünk körül! 

Kiszakadt a kedvenc mamusz talpa? Nem baj, a nyuszis, karmos, oroszlános lábbeli földdel megtöltve csodálatos helyet biztosíthat a virágoknak is. Látványnak sem lesz az utolsó, és biztosan elnyerjük a szomszédok csodálkozó pillantásait is. Ugyan ez a helyzet a kinőtt, elhasználódott, megunt farmerekkel is. Ezeknek csak a szárát kell tetszőleges magasságban elkötni, és már tölthető is bele a föld. Ha kihasogatjuk a szárat kisebb részeke, oda is lehet ültetni futónövényeket, ezzel igen érdekes, leomló virághatást lehet elérni. 

kép: coupons.com

Ültetni szinte bármibe lehet. Legyen szó akár egy átalakított komód fiókjairól, egy kiszakadt díszpárnáról, egy lukas madáretetőről, vagy egy régi dömperről, homokozóvödörről. A lényeg csak az, hogy a víz kifolyásáról gondoskodjunk, és máris mehet a kiszemelt helyére az új virágcserepünk! 

Nem találok semmit! 

Abban az esetben, ha semmit nem találunk alkalmasnak arra, hogy virágot ültessünk bele, még mindig van mentsvárunk, és ez a hidrophoniás növénytartás. Előnye, hogy sokkal szebbek lesznek benne a növények, mintha földbe ültetnénk, ebben az esetben ugyanis közvetlenül a vízben kapnak helyet a gyökerek. Hátránya azonban, hogy nem minden növény alkalmas rá. De a legtöbb lakásban azért akadnak olyanok, melyek igen, és az így felszabaduló cserepekbe mást is lehet ültetni! 

lead kép: craftfoxes.com

Ezek is érdekelhetnek