2022. június 26. vasárnap
János, Pál

Buthánban és Nepálban is komoly gondokat okoz a monszun

2021. június 27., 11:00
Buthánban és Nepálban is komoly gondokat okoz a monszun

Buthán nem éppen arról ismert, hogy áradásokkal küszködne. Valahogy, mivel a Himalája oldalában fekszik, az emberek úgy gondolják, itt a hó az úr, inkább az okozhat gondokat. Pedig Buthán is érintett a monszun esőzésekben, és bizony ide is sokszor érkezik a kelleténél lényegesen nagyobb mennyiségű csapadék. 

kép: NDTV

Júniusban is heves esőzésekkel kellett számolni az országban, emellett gondokat okoznak a sűrű villámlások is. A nagy mennyiségű csapadék hatására villámáradások alakultak ki több területen is.  

kép: NDTV

Az áradásokban eddig 10 ember vesztette életét, két súlyos és több könnyebb sérültről lehet tudni. A halálos áldozatok egy kisebb csoporthoz tartoztak, akik feltételezhetően a cordyceps nevű gyógygomba gyűjtése közben lelték halálukat. 

 

 

 

Buthán miniszterelnöke részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és mindenkit figyelmeztetett, hogy a folyók közelében tartózkodni, illetve a földcsuszamlások miatt a veszélyesnek nyilvánított területeken nem ajánlatos lenni. Mentőhelikopterek segítségével így is több száz embert menekítettek ki azokról a területekről, ahol a csapadék instabillá teheti a talajt. 

kép: Bhutan Times

Nepál sem úszta meg a monszunt. A szomszédos ország, bár szintén erősen hegyvidéki jellege van, az áradásokkal számolnia kellett. Eddig 7 halálos áldozatot tartanak nyilván, és a lezúduló víz már 100 házat sodort magával. A monszunnak pedig még messze a vége, vagyis a helyzet várhatóan csak romlani fog. 

kép: BEAR-Bhutan Emergency Aeromedical Retrieval

lead kép: Bhutan Times

Ezek is érdekelhetnek