2022. május 26. csütörtök
Evelin, Fülöp

Brutális, majd' 67 °C-os különbség volt Európa két pontja között ugyanazon a napon

2021. december 1., 14:00
Brutális, majd' 67 °C-os különbség volt Európa két pontja között ugyanazon a napon

Ősz legvége, a tél eleje Skandináviával egy lapon emlegetve szinte biztosan mindenkiben a kemény fagyok és a hatalmas hótömeg képzetét hozzák. Azonban ilyenkor még az erős fagyok, a –20 °C, -30°C-os hidegek azért nem jellemzőek. 

Ez persze kicsit sem zavarja az időjárást, és Nikkaluoktában vasárnapról hétfőre virradó hajnalban sikerült -37,3 °C-os hőmérsékletet regisztrálni. Novemberben, attól függetlenül, hogy már erősen a legvégén jártunk, ez az adat szokatlanul alacsony. 

Az északi féltekén lassan a tél átveszi az uralmat, havat is láthattunk már, és a Skandináv országokban is megjelentek a durva mínuszok. Persze, ha már most elegünk lenne a hidegből, akkor irány Kréta, ahol egy észak-afrikai eredetű meleg légtömeg vette át az irányító szerepet. 

 

 

 

Ennek köszönhetően hétfőn, a délutáni órákban az emberek fürdőruhában ülhettek ki a napernyők alá, ha ahhoz volt kedvük, mivel a Malia Parkban nem kevesebb, mint 31,1 °C-ot mutatott a hőmérő higanyszála. 

A két érték ugyan nem egy időben jelentkezett, hanem kis különbséggel, de azért az ritka, hogy Európa két pontja között a kialakult hőmérsékletkülönbség kis híján eléri a 67 °C-ot, mindezt pedig egyetlen napon belül. 

képek: pixabay

lead kép: annarborapartments.net

Ezek is érdekelhetnek