2022. december 1. csütörtök
Elza

Arwen az Egyesült Királyságban dühöngött, és Európára szabadította a telet

2021. november 30., 11:00
Arwen az Egyesült Királyságban dühöngött, és Európára szabadította a telet

Az Arwen név a legtöbbünknek a Gyűrűk Ura regénysorozatból lehet ismerős. Arwen azonban nem csak egy jó-szándékú tünde hercegnőt jelöl, hanem egy tomboló vihart is, mely meghozza a telet Európa több területe számára is. 

kép: EUMETSAT-Meteosat-11

Arwen november 26-án érkezett meg az Egyesült Királyság partjaihoz, és nem sokat várt azzal, hogy dühöngeni kezdjen. Több területen is 140 km/h feletti szélerősséggel lehetett számolni, a Northumberland állambeli Brizlee Woodban 158 km/h-ás széllökéseket is mértek a szakemberek. 

kép: NETWORK RAIL SCOTLAND

Arwen arra kényszerítette a helyi meteorológiai társaságot, hogy vörös figyelmeztetést léptessen életbe a szél tekintetében, melyre csak igen kevés alkalommal volt eddig példa. A figyelmeztetés azonban jogosnak bizonyult.  

 

 

A szél, és a vele érkező erős havazás ugyanis fennakadásokat is okozott szép számmal. Mintegy 143 000 embert fosztott meg az áramszolgáltatástól, és 120 teherautót kényszerített megállásra a felhalmozódó hó Rochdale közelében. 

kép: LAnark United

A viharnak sajnos egy halálos áldozata is van, egy teherautóra egy fa dőlt rá. Az erőteljes szél a sarkvidéki hideg levegőt Európa fölé nyomta, havat hozva ezzel Spanyolországba, és zord időt szabadítva több más területre is. 

lead kép: PA Media

Ezek is érdekelhetnek