2023. március 21. kedd
Benedek

Borzalmasan sokat fizetünk a légszennyezettség miatt

2020. november 2., 12:00
Borzalmasan sokat fizetünk a légszennyezettség miatt

Érdekes módon nem kifejezetten izgatja az embereket a légszennyezettség ténye. Igaz, hazánkban még nem uralkodnak olyan állapotok, mint Kína egyes városaiban, vagy India népesebb településein, ahol a Napot sem mindig látni a szmogtól. Pedig a légszennyezettség itthon is jelen van, főleg a fűtési szezonban, és bizony nem csak az egészségünket, hanem a pénztárcánkat is érinti. 

A csendes gyilkos 

A szálló por, abból is a kis méretű szemcsék komoly gondokat képesek okozni az emberi szervezet számára - így természetesen az állatoknak is. A port belélegezve ugyanis az a tüdőt károsítja, és olyan folyamatokat indít el, melyek hosszabb távon fejtik ki gyilkos hatásaikat.  

kép: barrons.com

Természetesen a levegőben ezen felül mérgező gázok is keringenek, melyek a folyamatot csak még erőteljesebbé teszik. A légszennyezettség következtében körülbelül 100 000 ember veszíti idő előtt életét csak hazánkban, de tízmilliós emberszámról van szó, ha az egész világot szemléljük. A légszennyezettség a koraszülések, vetélések és a meddőség esélyét is megnövelik, de a szív és érrendszeri betegségek, a mentális problémák, a légzőszervrendszeri bajok és egyes ráktípusok kockázatát is erősen megemelik. 

 

Fizetünk érte? 

Elsőre talán ez furcsa lehet, de éves szinten több százezer forintos tétellel lehet számolni, amit nekünk kell fizetni a légszennyezettség hatásai miatt - természetesen az adónkból. Ez a hazai települések közt is erős eltérést mutat. A Pécsiek például nagyjából 330 000 forintot költenek erre fejenkénti bontásban, évente. A fővárosban azonban az arány lényegesen magasabb, itt évente mintegy 1200 milliárd forintos kiadási hányaddal lehet kalkulálni a légszennyezettség okán, ami fejenként nagyjából 677 000 forintos kiadást jelent. Országosan átlagosan 450 000 forintot lehet számolni, amit a magyarok fejenként a légszennyezettség miatt kénytelenek kiadni a kezükből. 

kép: fox2detroit.com

A jelenség ellen pedig lehet tenni, méghozzá nem is keveset. A házak korszerűsítése, a fűtés optimalizálása és a helyes tüzelés megtanulása elképesztően sokat számíthat. Ha pedig a megújuló forrásokra támaszkodó elektromos fűtést vezetünk be, az a legtökéletesebb, amit tehetünk. 

Nem szabad megfeledkezni a növények szerepéről sem a légszennyezettség visszaszorításában. A házfalakon felkapaszkodó kúszónövények, a fák, cserjék és bokrok mind szűrik a levegőt, vagyis minél több növényt kell ültetni a parkokon kívül is, hogy a levegő minőségét javítani lehessen. 

lead kép: amazon.ca

Ezek is érdekelhetnek